Przetestowane na licznej grupie smakoszy - cieszą się powodzeniem. Dlatego mogę z ręką na sercu podać przepis. Proste wykonanie, atrakcyjny wygląd, mocno chrupiące.
Składniki (na +/- 50sztuk):
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1/2 strąka wanilii
- 150 g cukru
- 200 g masła
- kilka kostek czekolady
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Robimy dołek, dodajemy żółtka zmieszane z solą, cukier, cukier waniliowy lub miąższ wanilii. Następnie dodajemy masło, najlepiej rozdrobnione już trochę, pokrojone w plastry.
- Ciasto zagniatamy tak, aby uzyskać piękną, jednolitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5-10 min - w celu mocnego schłodzenia.
- Wyciągamy ciasto z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, np. na 4 części i każdą część ugniatamy jeszcze raz i tworzymy wałek (o średnicy ok 3-4 cm). Wałek kroimy na plasterki grubości 0.5 cm. Każdy plasterek przekształcamy w kulkę.
- Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką i każdą dogniatamy widelcem, ale nie do końca. Jeśli coś jest nie jasne co do formowania ciasteczek, to poniżej prymitywna instrukcja nakreślająca mniej więcej przebieg tych czynności.
- Ciasteczka pieczemy na złoto w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10-15 min - zalecana kontrola.
- Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na moment aż przestygną i stwardnieją. W tym czasie możemy rozpuścić trochę czekolady i posmarować wszystkie ciastka.
- Gotowe, smacznego.
dodawałaś cukier w. czy miąsz? :)
OdpowiedzUsuńCukier :)
OdpowiedzUsuńom nom nom :)
OdpowiedzUsuń