poniedziałek, 7 października 2013

Kruche waniliowe

Przetestowane na licznej grupie smakoszy - cieszą się powodzeniem. Dlatego mogę z ręką na sercu podać przepis. Proste wykonanie, atrakcyjny wygląd, mocno chrupiące. 

Składniki (na +/- 50sztuk):
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 300 g mąki 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1/2 strąka wanilii
  • 150 g cukru 
  • 200 g masła 
  • kilka kostek czekolady 



Wykonanie:
  1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Robimy dołek, dodajemy żółtka zmieszane z solą, cukier, cukier waniliowy lub miąższ wanilii. Następnie dodajemy masło, najlepiej rozdrobnione już trochę, pokrojone w plastry. 
  2. Ciasto zagniatamy tak, aby uzyskać piękną, jednolitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5-10 min - w celu mocnego schłodzenia.
  3. Wyciągamy ciasto z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, np. na 4 części i każdą część ugniatamy jeszcze raz i tworzymy wałek (o średnicy ok 3-4 cm). Wałek kroimy na plasterki grubości 0.5 cm. Każdy plasterek przekształcamy w kulkę.
  4. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką i każdą dogniatamy widelcem, ale nie do końca. Jeśli coś jest nie jasne co do formowania ciasteczek, to poniżej prymitywna instrukcja nakreślająca mniej więcej przebieg tych czynności.
  5. Ciasteczka pieczemy na złoto w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10-15 min -  zalecana kontrola.
  6. Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na moment aż przestygną i stwardnieją. W tym czasie możemy rozpuścić trochę czekolady i posmarować wszystkie ciastka. 
  7. Gotowe, smacznego. 



3 komentarze: