poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki (ciasteczka korzenne) bez leżakowania


Dziś podzielę się z Wami przepisem na pierniczki, które nie są zbyt pracochłonne oraz nie potrzebują długiego okresu leżakowania w puszce. Na przepis natknęłam się na stronie Winiary, jednak nieco go zmodyfikowałam. Jeżeli jeszcze nie upiekliście pierniczków lub te wcześniej upieczone zniknęły w nieokreślony sposób, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu. 

Przy okazji chciałabym złożyć Wam najlepsze życzenia. Pamiętajcie, że Święta Bożego Narodzenia, to nie tylko czas objadania się i obdarowywania bliskich wyszukanymi prezentami. To odpowiedni czas by usiąść z rodziną i porozmawiać, by poświęcić drugiej osobie więcej uwagi. 




Składniki na pierniczki 
(około 6 blach piekarnikowych):
  • 500 g mąki pszennej (i trochę do podsypywania)
  • 120 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
  • 2 białka 
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie - pierniczki:
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. Do tego dajemy masło pokrojone w kawałki i siekamy je jak najdrobniej z suchymi składnikami. (Możemy również wszystko wrzucić do dużej szklanej miski, tylko wtedy trzeba pamiętać by masło w późniejszym etapie dobrze rozdrobnić). 
  2. Robimy dołek we wcześniejszych składnikach i wlewamy do niego jajko oraz miód. 
  3. Wyrabiamy ciasto. Należy pilnować, aby masło dobrze rozeszło się w cieście i nie było w postaci jasnych grudek. 
  4. Gotowe ciasto możemy od razu rozwałkowywać lub trochę schłodzić. 
  5. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. W trakcie podsypujemy mąką by nam nie przywierało.  
  6. Wykrawamy ciasteczka i przenosimy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 min w 180 st. 
  7. Gotowe, smacznego!
Wykonanie - lukier:
  1. Białko ucieramy (delikatnie ubijamy) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie śnieżnobiała i gęsta. 
  2. Gdyby lukier był zbyt rzadki, to dodajemy więcej cukru pudru. 
  3. Lukrem dekorujemy wystudzone pierniczki, odkładamy każde z osobna do zastygnięcia. 
  4. Z nadmiaru lukru można wykonać szprycą ozdoby do ciast, które można przechowywać w szczelnym pudełku. 
  5. Gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz