czwartek, 7 stycznia 2016

Karnawałowe gwiazdki z karmelem

Kilka dni wstecz przywitaliśmy Nowy Rok, a tym samym rozpoczęliśmy okres karnawału. Z czym Wam się kojarzy ten czas? Ja bym mogła go opisać jako pewnego rodzaju przepych. Dużo błyskotek, złoto, srebro, diamenty, cekiny, brokat w połączeniu z klasyczną, elegancką czernią. Jeszcze jedno skojarzenie, to Wenecja. 

Ten przepych udzielił się w mojej kuchni. Już kiedyś natrafiłam w magazynie Kuchnia na przepis, który wydał się być idealnym właśnie na ten okres (oczywiście można korzystać z niego także przez cały rok). Jest to przepis na obłędnie czekoladowe ciasteczka, które bardzo przypominają znane prawie każdemu ciasteczka Oreo. Różnią się jedynie nadzieniem, tutaj używamy jasnego sosu karmelowego. Sos niczym złoto dopełnia ciemne ciasteczka. 
Do wycięcia kształtów użyłam foremki gwiazdki, ale możecie używać dowolnej formy. Musicie jedynie zwrócić uwagę na średnicę, aby nie przekraczała 5 cm. Wtedy wyjdzie Wam sporo ciasteczek. Oczywiście nie musicie ich przekładać karmelem, możecie użyć innej masy lub schrupać je w czystej postaci. 


Składniki na ciasteczka (ponad 60 ciasteczek):
  • 170 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 190 g mąki pszennej
  • 80 g kakao gorzkiego, ciemnego
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
Wykonanie ciasteczek:
  1. Mąkę przesiewamy wraz z kakao do miski, dodajemy szczyptę soli. 
  2. W innej misce lub w mikserze ucieramy cukier z masłem, aż do momentu uzyskania białej, puszystej masy. 
  3. Do utartej masy wbijamy jajko, mieszamy/ miksujemy. 
  4. Naszą masę przekładamy do suchych składników, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być puszyste i delikatne. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na 30-40 min do lodówki. 
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Wycinamy kształty, przekładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 min w 180 st. 
  6. Wyciągamy ciasteczka i odkładamy do wystudzenia. 
Składniki na jasny sos karmelowy:
  • 220 g białego cukru
  • 80 ml śmietanki 36% (może też być 30%)
  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka 3,2%
  • 20 g masła
Wykonanie sosu:
  1. Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wlewamy wodę i dajemy cukier. Rozpuszczamy cukier w wodzie, aż do momentu karmelizacji cukru na jasny brąz. W tym czasie nie mieszamy cukru, bo powstaną grudki. Pilnujemy jedynie, aby nie przeoczyć momentu, kiedy cukier zacznie brązowieć. 
  2. Gdy cukier będzie "opalony", wtedy możemy albo zmniejszyć ogień, albo na moment zdjąć rondelek z palnika. W tym momencie wlewamy do cukru śmietankę, dodajemy masło, a następnie mleko (uwaga, może lekko strzelać). 
  3. Całość podgrzewamy w celu połączenia składników. Gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Jeśli nie jesteście pewni, czy już zaczął gęstnieć, to możecie odłożyć na moment rondelek na bok i sprawdzać łyżką jak się zachowuje podczas stygnięcia. Jeśli będzie nadal zbyt rzadki, to trzeba go dalej gotować. 
  4. Gotowy sos odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy nim ciasteczka, a nadmiar możemy zamknąć w słoiku i wykorzystać jako sos do deserów lub do przełożenia wafla. Przechowujemy go w lodówce. Po wyjęciu trzeba słoiczek włożyć do ciepłej wody, aby sos był łatwiejszy do rozprowadzania. 
  5. Gotowe, smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz