Przepis na ten tort oczekiwał na wypróbowanie już od dłuższego czasu. W końcu doczekał się odpowiedniego momentu, czyli odwiedziny rodziców oraz jeszcze chłodniejsza pora roku. Tort z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy. Jest bardzo aromatyczny. Kawa, czekolada i migdały sprawiają, że nie należy do najlżejszych, ale mimo wszystko nie jest zbyt słodki. Warto go przygotować na specjalną okazję, jego smak zostaje w pamięci.
Składniki (na tortownicę 20-22 cm):
- 370 g masła + masło do wysmarowania formy
 - 350 g cukru
 - 6 jaj
 - 100 g gorzkiej czekolady 70%
 - 200 g mąki
 - 0,5 l mleka
 - 1 torebka budyniu waniliowego
 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
 - szczypta soli
 - szczypta cynamonu
 - szczypta otartej skórki z cytryny
 - 100 ml amaretto
 - 100 g płatków migdałowych
 
Wykonanie:
- Zaczynamy od ciasta. 130 g masła ucieramy ze 100 g cukru, szczyptą soli, cynamonu i skórką. Stale ucierając, dodajemy 6 żółtek.
 - Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jakiegoś naczynia np. dużego kubka nalewamy wrzątek, a na to kładziemy miseczkę z czekoladą, tak aby się nie stykała z wodą. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady.
 - Roztopioną, ale nie gorącą czekoladę łączymy z masą maślaną.
 - Ubijamy pianę z 6 białek. W trakcie ubijania dodajemy 100 g cukru.
 - Powstałą pianę łączymy delikatnie mieszając z masą czekoladową. Dodajemy 200 g mąki i ponownie mieszamy.
 - Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 50-60 min w 190 st. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
 - Mamy już ciasto, więc przechodzimy do zrobienia ponczu. Zaparzamy kawę z jednej łyżki w 1/2 szklanki. Do tego dodajemy amaretto. Jeżeli poncz ma być bezalkoholowy, to proponuję zaparzyć kawę w 3/4 szklanki i dodać kilka kropel aromatu migdałowego.
 - W tym momencie lub wcześniej możecie przygotować płatki migdałowe. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złoto. Odkładamy do wystygnięcia.
 - Teraz krem. Z 0,5 l mleka odlewamy 5 łyżek i rozrabiamy w nich budyń. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami kawy i 150 g cukru. Dolewamy rozrobiony budyń, czekamy aż się zagotuje, ciągle mieszamy. Zagotowany odkładamy na bok by ostygł, mieszamy regularnie.
 - Następnie 250 g masła ucieramy na pianę (będzie bielsze i bardziej puszyste).
 - W chwili, gdy masło i budyń mają mniej więcej podobną temperaturę, dodajemy do budyniu po łyżce masła i ucieramy.
 - Mamy już wszystkie elementy, czas je złożyć. Ciasto dzielimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy dokładnie ponczem.
 - Na pierwszy blat nakładamy masę, następnie drugi blat. Znów smarujemy masą i nakrywamy trzecim blatem. Masą smarujemy wierzch oraz boki. Uważajcie, całe ciasto będzie w tym momencie bardzo "ruchliwe" ze względu na jeszcze świeżą masę.
 - Następnie boki obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch dekorujemy według uznania: ziarnami kawy, kawą rozpuszczalną, cukierkami kawowymi, czekoladowymi ozdobami itp.
 - Gotowy tort wkładamy do lodówki, aby dobrze stężał.
 - Smacznego!
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz