poniedziałek, 29 lutego 2016

Tort kawowy (mokka)

Przepis na ten tort oczekiwał na wypróbowanie już od dłuższego czasu. W końcu doczekał się odpowiedniego momentu, czyli odwiedziny rodziców oraz jeszcze chłodniejsza pora roku. Tort z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy. Jest bardzo aromatyczny. Kawa, czekolada i migdały sprawiają, że nie należy do najlżejszych, ale mimo wszystko nie jest zbyt słodki. Warto go przygotować na specjalną okazję, jego smak zostaje w pamięci.


Składniki (na tortownicę 20-22 cm):
  • 370 g masła + masło do wysmarowania formy
  • 350 g cukru
  • 6 jaj
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 200 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta otartej skórki z cytryny
  • 100 ml amaretto
  • 100 g płatków migdałowych 
Wykonanie:
  1. Zaczynamy od ciasta. 130 g masła ucieramy ze 100 g cukru, szczyptą soli, cynamonu i skórką. Stale ucierając, dodajemy 6 żółtek. 
  2. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jakiegoś naczynia np. dużego kubka nalewamy wrzątek, a na to kładziemy miseczkę z czekoladą, tak aby się nie stykała z wodą. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. 
  3. Roztopioną, ale nie gorącą czekoladę łączymy z masą maślaną. 
  4. Ubijamy pianę z 6 białek. W trakcie ubijania dodajemy 100 g cukru. 
  5. Powstałą pianę łączymy delikatnie mieszając z masą czekoladową. Dodajemy 200 g mąki i ponownie mieszamy. 
  6. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 50-60 min w 190 st. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. 
  7. Mamy już ciasto, więc przechodzimy do zrobienia ponczu. Zaparzamy kawę z jednej łyżki w 1/2 szklanki. Do tego dodajemy amaretto. Jeżeli poncz ma być bezalkoholowy, to proponuję zaparzyć kawę w 3/4 szklanki i dodać kilka kropel aromatu migdałowego.
  8. W tym momencie lub wcześniej możecie przygotować płatki migdałowe. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złoto. Odkładamy do wystygnięcia.
  9. Teraz krem. Z 0,5 l mleka odlewamy 5 łyżek i rozrabiamy w nich budyń. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami kawy i 150 g cukru. Dolewamy rozrobiony budyń, czekamy aż się zagotuje, ciągle mieszamy. Zagotowany odkładamy na bok by ostygł, mieszamy regularnie. 
  10. Następnie 250 g masła ucieramy na pianę (będzie bielsze i bardziej puszyste). 
  11. W chwili, gdy masło i budyń mają mniej więcej podobną temperaturę, dodajemy do budyniu po łyżce masła i ucieramy.
  12. Mamy już wszystkie  elementy, czas je złożyć. Ciasto dzielimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy dokładnie ponczem. 
  13. Na pierwszy blat nakładamy masę, następnie drugi blat. Znów smarujemy masą i nakrywamy trzecim blatem. Masą smarujemy wierzch oraz boki. Uważajcie, całe ciasto będzie w tym momencie bardzo "ruchliwe" ze względu na jeszcze świeżą masę. 
  14. Następnie boki obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch dekorujemy według uznania: ziarnami kawy, kawą rozpuszczalną, cukierkami kawowymi, czekoladowymi ozdobami itp. 
  15. Gotowy tort wkładamy do lodówki, aby dobrze stężał. 
  16. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz