czwartek, 30 kwietnia 2015

Szybkie ciasteczka owsiane

Nie ma chyba nic lepszego niż świeże wypieki. Jednak często brakuje nam czasu nawet na upieczenie małych przekąsek. Dziś proponuję ciasteczka owsiane, które zrobicie bardzo szybko przy użyciu jedynie 3 składników. Może część z Was już się spotkała z tym przepisem, ale i tak chcę go serdecznie polecić, ponieważ ciastka są smaczne i zdrowe. Moja opcja jest kakaowa, ale jeśli nie chcecie takiej lub nie macie pod ręką kakaa, to możecie dodać dowolne owoce lub bakalie. Ciasteczka są dobrą, pożywną przekąską, którą warto zabrać do pracy lub szkoły. Nie zawierają cukru oprócz tego naturalnego z bananów, a za to są bogate w wiele wartości odżywczych. Z racji swojej wilgotności nie mogą stać długo, ale z tym nie ma takiego problemu, ponieważ szybko znikają. 




Składniki:
  • 2 banany
  • ok. 1 szklanki płatków owsianych górskich (lub błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka kakao  
Wykonanie:
  1. Banany obieramy, usuwamy końcówki i resztę kroimy w plasterki. 
  2. Pokrojone banany łączymy w misce z płatkami owsianymi. Najlepiej ugniatać widelcem lub rozgniatać dłońmi w przypadku mniej dojrzałych bananów. Ugniatać, aż do powstania w miarę spójnej masy.
  3. Do rozgniecionych składników dodajemy kakao, mieszamy.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje i formujemy placuszki o średnicy ok. 6-8 cm i 0,5 cm grubości. Mi z 2 bananów wychodzi zwykle około 7-10 ciastek w zależności od wielkości formowanych placków i wielkości bananów. 
  5. Pieczemy w 180 st. przez 15-20 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. 
  6. Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz