poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sałatka z cieciorką


Na wstępie chciałabym przeprosić, że Was zaniedbuję, ale czasami działa siła wyższa. Jeśli nie publikuję dłużej na blogu, to warto i tak zaglądać na fanpage facebook'owy, ponieważ wtedy dzielę się inspiracjami znalezionymi w sieci lub wrzucam zdjęcia swoich poczynań. 
Dziś o błyskawicznej sałatce z cieciorką (ciecierzycą, grochem włoskim), czyli tak modnym w ostatnim czasie produktem. To dzięki temu składnikowi sałatka jest bardzo pożywna, na długo zapewni nam nasycenie, a przy tym jest dość lekka i świeża. Mój wariant jest z jajkiem, ale możecie też zrobić bez niego (np. jeśli zabieracie sałatkę do pracy lub na uczelnię). Do wykonania używam zwykle gotowej mieszanki sałat z rukolą, która nadaje ostrzejszego wyrazu całości. Oczywiście gotową mieszankę można zastąpić inną ulubioną lub samodzielnie dobrać kompozycję sałat. 
Natomiast cieciorkę możemy ugotować samodzielnie lub kupić gotową w puszce (dla mniej cierpliwych). 
Całość warto wzbogacić ziarnami, choćby prażonymi pestkami dyni.




Składniki (orientacyjnie dla 1 osoby):

  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2-4 łyżki ugotowanej cieciorki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • olej o neutralnym smaku np. rzepakowy
  • ocet balsamiczny lub winny 
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Sałatę wykładamy na talerz.
  2. Paprykę kroimy w paseczki i rozsypujemy na sałacie. 
  3. Następnie na paprykę dajemy ciecierzycę. 
  4. Całość skrapiamy olejem i octem, następnie dodajemy jajko pokrojone w plastry. 
  5. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 
  6. Gotowe, smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz