wtorek, 3 marca 2015

Blondie w jagodach

Posiadając 2 tabliczki białej czekolady i nie przepadając za nią, postanowiłam wykorzystać ją do jakiegoś ciasta. Przypomniało mi się, że skoro brownie jest z ciemnej czekolady, to musi istnieć jego biała wersja. Szukanie nie trawo długo, owym jasnym brownie okazało się blondie. Przeglądałam przepisy i coś mi ciągle nie pasowało, że może być zbyt słodkie, zbyt mdłe. W końcu trafiłam na opcję z jagodami. Przepis pochodzi z Dorota Smakuje
Ciasto jest dobrą alternatywą klasycznej, ciemnej wersji. Zachwyci wszystkich zwolenników słodkości. Osobiście wolę brownie, ale od czasu do czasu mogę zjeść i blondie. 
P.S. Zdjęcie tylko jedno i już bardzo okrojone ciasto, ponieważ domownicy byli szybsi.

Składniki:
  • 150 g białej czekolady
  • 200 g margaryny albo masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • jagody świeże lub mrożone (sprawdzą się też inne owoce leśne)
Wykonanie:
  1. Rozmrażamy jagody (jeżeli wybraliśmy tę opcję).
  2. Masło i połamaną czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy by lekko ostygło.
  3. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy i powoli dodajemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy do powstania gładkiej masy. 
  4. Masę wylewamy na blaszkę/ tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok 25x30cm lub 25cm śr.). 
  5. Rozmrożone jagody odsączamy i posypujemy nimi ciasto. 
  6. Pieczemy w 180 st. przez około 35 min, ale jeśli wybraliśmy mrożone jagody czas może się przedłużyć, ponieważ jagody mogą jeszcze puszczać sok. Najlepiej sprawdzić po 35 min i przedłużyć czas np. o 10 min. 
  7. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz