piątek, 27 listopada 2015

Kruche korzenne ciasteczka

Zaczęła mi się udzielać świąteczna atmosfera. Powoli robię stroiki, w domu "rozsiewam" zimowo-świąteczne zapachy. I dziś naszła mnie ochota na upieczenie kruchych ciasteczek, takich z korzenną nutką. Ciasteczka są słodkie, kruche i odpowiednio aromatyczne by upiec je nawet na święta. Przechowujemy je do tygodnia w szczelnym pudełku lub słoju. Przepis inspirowany podstawowym przepisem na kruche ciasteczka z Moje Wypieki




 Składniki:
  • 120 g cukru pudru
  • 125 g masła (musi być zimne)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 lub 1,5 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Wykonanie:
  1. Mąkę wsypujemy do miski (lub usypujemy kopczyk na stolnicy). Dodajemy zimne i pokrojone masło. Siekamy mąkę z masłem, aby jak najbardziej rozdrobnić masło. 
  2. Do poprzednich składników wbijamy jajko i dodajemy wymieszane ze sobą: cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i cukier waniliowy. Wszystko razem zagniatamy, aby zniknęły grudki masła. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do zamrażarki na 30 min lub do lodówki na 60 min. 
  3. Po tym czasie nasze ciasto powinno być już twarde. Wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na części, które kolejno rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy nasze ciasteczka, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy w 180-190 st. przez 13-15 min. Wyciągamy, studzimy. 
  5. Gotowe, smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz