sobota, 7 listopada 2015

Białe czekoladki z płatkami kwiatów

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię robić bliskim prezenty od serca. Często wolę zrobić jakieś smakołyki i je pięknie udekorować niż kupować byle co. Niedawno moja mama miała urodziny, postanowiłam przygotować dla niej coś wyjątkowego (dodam, że prezent dotrze dopiero dziś wieczorem do rąk mamy). Pomyślałam, że zrobię czekoladki z płatkami kwiatów - takie 2 w 1. Do tego celu wykorzystałam białą czekoladę, płatki nagietka i chabra oraz foremki do lodu z IKEA. Suszone kwiaty możecie kupić w aptece lub w sklepie zielarskim, albo na stoiskach ze zdrową żywnością. 

Do czekoladek możecie dodać różne rzeczy: płatki kwiatów, orzechy, suszone owoce, ozdobne posypki. Wszystko zależy od Was, a także od tego komu podarujecie czekoladki. Jest to bez wątpienia prosty, ale pełen miłości prezent, przygotowany od początku do końca przez nas. 
To pierwsze czekoladki w moim wykonaniu, ale nie zamierzam na tym zaprzestać. Z czasem planuję nauczyć się robić czekoladki z nadzieniem i będę walczyć z pralinkami, truflami itp. 

Mam nadzieję, że się skusicie na przygotowanie takich słodyczy.



Składniki:
(na 12 czekoladek w wyżej wspomnianej formie)
  • 200 g (2 tabliczki) białej czekolady
  • dodatki 
Wykonanie:
  1. Łamiemy czekoladę na kostki.
  2. Do małego garnka nalewamy zagotowaną wodę, na tym kładziemy miseczkę odporną na wysoką temperaturę lub głęboki talerz i wrzucamy czekoladę.
  3. Czekoladę mieszamy, aby się zaczęła rozpuszczać. Czekamy, aż będzie jednolita konsystencja bez grudek.
  4. Przygotowujemy foremkę. Do każdego dołka wsypujemy dodatki np. tak jak ja płatki kwiatów.
  5. Wypełniamy każdy dołek czekoladą. Na koniec można trochę poruszać formą, aby wyrównać poziom czekolady. 
  6. Formę wstawiamy do lodówki. Jeśli posiadacie pojemnik, do którego można włożyć formę, to skorzystajcie z tego, wtedy czekoladki nie przejdą niechcianymi zapachami z wnętrza lodówki. Czekoladki schładzamy kilka godzin.
  7. Zastygnięte czekoladki wyciągamy z formy.
  8. Gotowe, smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz