poniedziałek, 27 października 2014

Jaglane śniadanie

Dzień dobry. Dziś prosty przepis na śniadanie bądź  zdrowy deser. Kasza jaglana ugotowana z bananami i wiórkami kokosowymi jest dość słodka. Proponuję przełamać ją kwaśnym smakiem jagód lub innych owoców leśnych. Zapraszam do wypróbowania.



Składniki (dla 1-2 osób):
  • 1/4 lub 1/5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki owoców leśnych
Wykonanie:
  1. Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnka. Następnie zalewamy podwójną ilością zimnej wody, czyli 1 porcja kaszy a 2 porcje wody. 
  2. Do kaszy dodajemy pokrojonego banana i wiórki. Gotujemy.
  3. W trakcie jak już banan zmięknie mieszamy i gotujemy do czasu, aż cała woda wsiąknie. 
  4. Podajemy z owocami leśnymi, mogą być mrożone (wtedy najlepiej wsypać niewielką ilość do szklanki a ją włożyć do miseczki z gorącą wodą i poczekać aż się rozmrożą).
  5. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz