piątek, 7 listopada 2014

Makaron po wiejsku

Dzisiejszy przepis nie należy do najbardziej ambitnych, pewnie część z Was sama też robi taki makaron. Jednak pokusiłam się do zamieszczenia go, bo przecież to co proste i banalne nie zawsze jest takie oczywiste. Smaczny, łatwy w przygotowaniu i niedrogi. A dlaczego po wiejsku? Główne dodatki kiełbasa i groszek kojarzą się z takim swojskim, wiejskim klimatem.
Wersję, którą prezentuję można urozmaicić dodając śmietankę, albo użyć innej formy mięsa niż kiełbasa. Wszystko zależy od Was.



Składniki (2-4 osoby):
  • 20-30 dkg kiełbasy - wg upodobań
  • 1 cebula
  • 100 g groszku konserwowego
  • pieprz, sól
  • olej
  • makaron np. penne, kokardki
Wykonanie:
  1. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni (2-3 łyżki). 
  2. Kroimy cebulę, wrzucamy na patelnię i smażymy do przeszklenia. 
  3. Kiełbasę kroimy w plastry lub kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy tak, aby się zarumieniła. 
  4. Doprawiamy, pieprzem, solą. Dosypujemy groszek, chwilę mieszamy. 
  5. Łączmy dodatki z makaronem.
  6. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz