
Dzień dobry, dziś krótki post o soku buraczanym z dodatkiem pomarańczy. Pijecie świeże soki, koktajle? Ja może nieregularnie, ale staram się. Ostatnio zachwycona prozdrowotnymi właściwościami buraka postanowiłam pić sok z tego warzywa. O tych zaletach możecie poczytać choćby
tutaj. Niektórzy mogą mieć sceptyczne nastawienie do soków warzywnych, jednak burak jest bardzo słodki, więc bez obaw. Soki można dowolnie komponować, warzywne, owocowo-warzywne. Ja nie lubię przesadzać z liczbą składników, dlatego zwykle jest ich od 2 do 3.
Jakiego sprzętu używam? Mam małą sokowirówkę marki
Eldom. Może nie jest doskonała, ale wystarczająca na studenckie potrzeby, zajmuje mało miejsca, dobrze się czyści i przede wszystkim nie jest droga (kosztuje około 100 zł).
Zachęcam wszystkich do wypróbowania soku z buraków.
Składniki na szklankę soku:
Wykonanie:
- Buraka musimy koniecznie obrać, ponieważ skórka jest zbyt twarda i może uszkodzić sprzęt (przegrzać). Obieramy też pomarańczę.
- Obydwa składniki kroimy w mniejsze cząstki, aby zmieściły się do otworu w sokowirówce lub w wyciskarce.
- Robimy sok. Mieszamy i pijemy świeży.
- Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz