sobota, 15 listopada 2014

Kuleczki jaglane

Wahałam się czy dodać ten przepis, ale jednak zdecydowałam się. Dlaczego miałam wątpliwość? Testerzy mieli podzielone zdanie co do smaku kuleczek. Już wiem co zrobić, aby były lepsze. Przede wszystkim muszą być mocno schłodzone, wtedy są naprawdę dobre. Niestety osoby, które próbowały jako pierwsze, zjadły kuleczki zbyt ciepłe. Moja wersja jest obtoczona w prawdziwym, gorzkim kakao (ogólnie bardzo lubię gorzką czekoladę i właściwie prawie tylko taką konsumuję). Nie próbujcie z kakaem słodkim, instant, ponieważ szybko się rozpuści. Kuleczki charakteryzują się dość sprężystą konsystencją, dlatego, jeżeli komuś zależy na chrupkości może obtoczyć je w wiórkach kokosowych, w zmielonych migdałach lub w zmielonych orzechach włoskich. Padła też propozycja nafaszerowania kuleczek nutellą, może ktoś się skusi. Jestem ciekawa Waszych opinii i prób. (Na ten przepis natknęłam się w jakiejś gazecie).




Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
  • 4 suszone daktyle
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 laski wanilii lub 1 mała
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 banany (tak około 250 g)
  • składniki do obtoczenia: gorzkie kakao, wiórki kokosowe, orzechy
Wykonanie:
  1. Kaszę płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy pokrojone w plastry banany i łyżeczkę cynamonu. Gotujemy do wchłonięcia wody.
  2. Miksujemy wiórki kokosowe.
  3. Do ugotowanych składników dodajemy miąższ z wanilii, pokrojone daktyle i zmiksowane wiórki kokosowe. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Odstawiamy by ostygło, dajemy do lodówki. Jak już mocno stężeje zaczynamy robić kulki dowolnej wielkości, optymalna to rozmiar orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy*.
  5. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone. 
  6. Gotowe, smacznego!
* Praktyczna porada do obtaczania. Składnik np. kakao nasypać do miseczki, wrzucać uformowane kulki i potrząsać miseczką. Kuleczki będą ładnie pokryte, a by nie obkleimy się dodatkowo kakaem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz