Proponuję lekką i bardzo delikatną sałatkę. Idealna jako dodatek do bardziej dominującego mięsa lub jako samodzielny posiłek. Optymistyczna barwa dyni i soczysty kolor szpinaku z pewnością wprawią Was w dobry nastrój. Ja użyłam dyni Hokkaido, ale  myślę, że można zaryzykować też z inną. 
Składniki:
- ok 4 garści świeżego szpinaku
 - 1/4 dyni Hokkaido
 - 4 łyżki oliwy
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - 1 ząbek czosnku
 - mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków
 - garść pestek z dyni
 - (sól, jeśli nie ma jej w mieszance przypraw)
 
Wykonanie:
- Dynię wydrążamy i obieramy (można też zostawić skórkę). Następnie kroimy w kosteczkę około 1cm.
 - Przekładamy pokrojoną dynię do miski, polewamy ją 2 łyżkami oliwy, posypujemy ziołami, (solą), dodajemy roztarty ząbek czosnku i mieszamy. Rozsypujemy dynię na blaszce do pieczenia.
 - Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez około 25 min.
 - Upieczoną dynię odstawiamy by ostygła. W tym czasie płuczemy szpinak.
 - Opłukany, osuszony szpinak wrzucamy do miski, na wierzch dajemy przestygłą dynię. Całość posypujemy pestkami, polewamy oliwą oraz octem. Mieszamy.
 - Gotowe, smacznego!
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz