środa, 4 lutego 2015

Makaron z porem

Lubię gotować dania z makaronem w roli głównej. Jestem zdania, że można mieć ucztę przygotowując nawet najprostszy makaron. Dziś chcę przedstawić przepis na makaron z porem, białą kiełbasą i zieloną soczewicą. Ważne, aby do tego przepisu użyć sprawdzonej, dobrze doprawionej białej kiełbasy, ponieważ ona ma głównie wpływ na smak dania. 



Składniki (dla 2 osób):
  •  200 g makaronu pełnoziarnistego (lub innego ulubionego, kształt dowolny)
  • 0,5 pora
  • 2 białe, cienkie kiełbaski (mogą być też normalne, najważniejsze, aby były dobrze doprawione)
  • garść zielonej soczewicy
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • olej 
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy al dente. 
  2. Pora kroimy na krążki o grubości około 0,5 cm, a kiełbaskę na kawałki ok. 2 cm. 
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy kiełbaski, podsmażamy do momentu zarumienienia i wtedy dorzucamy pora. Mieszamy, smażymy 2-3 min. 
  4. Wlewamy na patelnię przegotowaną wodę tak, aby składniki lekko pływały. Dorzucamy soczewicę, dusimy prawie 20 min, pod koniec odkrywamy, aby nadmiar wody wyparował. 
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Łączymy z makaronem.
  6. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz