Lubię gotować dania z makaronem w roli głównej. Jestem zdania, że można mieć ucztę przygotowując nawet najprostszy makaron. Dziś chcę przedstawić przepis na makaron z porem, białą kiełbasą i zieloną soczewicą. Ważne, aby do tego przepisu użyć sprawdzonej, dobrze doprawionej białej kiełbasy, ponieważ ona ma głównie wpływ na smak dania.
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu pełnoziarnistego (lub innego ulubionego, kształt dowolny)
- 0,5 pora
- 2 białe, cienkie kiełbaski (mogą być też normalne, najważniejsze, aby były dobrze doprawione)
- garść zielonej soczewicy
- sól, pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
- olej
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Pora kroimy na krążki o grubości około 0,5 cm, a kiełbaskę na kawałki ok. 2 cm.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy kiełbaski, podsmażamy do momentu zarumienienia i wtedy dorzucamy pora. Mieszamy, smażymy 2-3 min.
- Wlewamy na patelnię przegotowaną wodę tak, aby składniki lekko pływały. Dorzucamy soczewicę, dusimy prawie 20 min, pod koniec odkrywamy, aby nadmiar wody wyparował.
- Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Łączymy z makaronem.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz