Nie tak dawno podałam przepis na masło orzechowe z orzeszków ziemnych, a dziś podam na nieco inną wersję. Masło migdałowe jest delikatniejsze w smaku od dobrze nam znanej wersji z fistaszków. Przygotowanie wygląda prawie tak samo. Polecam jeść z dżemem lub świeżymi owocami, ponieważ samo mocno zapycha.
Składniki:
- ok 200 g migdałów (mogą być gotowe bez skórki lub w skórce)
Wykonanie:
- Jeżeli migdały są w skórce obieramy je lub pomijamy ten krok. Decydując się na obieranie, należy zalać migdały wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie obrać.
- Migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni do zarumienienia, ale nie przypalenia. Możemy także podpiec w piekarniku w 180 st. przez 15 min.
- Ostudzone migdały rozdrabniamy blenderem. Dobrze mieć sprzęt o dużej mocy, ale jeśli takiego nie posiadacie, to po prostu przygotowanie zajmie Wam więcej czasu. W takim przypadku lepiej podzielić migdały na mniejsze porcje i każdą miksować z osobna.
- Rozdrabniamy migdały, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz