środa, 25 lutego 2015

Masło migdałowe

Nie tak dawno podałam przepis na masło orzechowe z orzeszków ziemnych, a dziś podam na nieco inną wersję. Masło migdałowe jest delikatniejsze w smaku od dobrze nam znanej wersji z fistaszków. Przygotowanie wygląda prawie tak samo. Polecam jeść z dżemem lub świeżymi owocami, ponieważ samo mocno zapycha. 



Składniki:
  • ok 200 g migdałów (mogą być gotowe bez skórki lub w skórce)
Wykonanie: 
  1. Jeżeli migdały są w skórce obieramy je lub pomijamy ten krok. Decydując się na obieranie, należy zalać migdały wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie obrać.
  2. Migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni do zarumienienia, ale nie przypalenia. Możemy także podpiec w piekarniku w 180 st. przez 15 min. 
  3. Ostudzone migdały rozdrabniamy blenderem. Dobrze mieć sprzęt o dużej mocy, ale jeśli takiego nie posiadacie, to po prostu przygotowanie zajmie Wam więcej czasu. W takim przypadku lepiej podzielić migdały na mniejsze porcje i każdą miksować z osobna. 
  4. Rozdrabniamy migdały, aż do uzyskania gładkiej masy. 
  5. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. 
  6. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz