Niektórzy z Was zapoznali się już z jego smakiem, ale dla wielu pozostaje kontrowersyjny. Bez obaw, dżem jest słodki i bardzo szybko znika - w większości przypadków. Ze względu na to, że cukinia jest mało wyraźna, służy nam jako "podkładka", a smakiem możemy manipulować. Istnieją trzy warianty, każdy z nich jest godny polecenia.
P.S. Przepis zawdzięczam znajomej - Asi Z.
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 3 galaretki o smaku agrestowym/cytrynowym/pomarańczowym (ja preferuję z agrestową, ale każda jest dobra)
- 1 aromat pomarańczowy
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru
Wykonanie:
- Obrać cukinie i zetrzeć na grubych oczkach. Następnie ugotować (pilnując, aby zbytnio nie zmiękło).
- Do ugotowanej cukinii dodać galaretki, aromat, cukier i kwasek cytrynowy. Wymieszać i chwilę zagotować.
- Gorące przełożyć do słoików i obrócić na wieczko. Gotowe.
to stąd bierze się dodatkowy aromat tego przepysznego dżemu! ^^
OdpowiedzUsuńJustyna, niedługo próbuję przepisu, gdyż zaintrygował mnie niesamowicie :p
OdpowiedzUsuńMagda Sz.
Trzymam kciuki i czekam na wieści :)
Usuń