poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Dżem z cukinii

Niektórzy z Was zapoznali się już z jego smakiem, ale dla wielu pozostaje kontrowersyjny. Bez obaw, dżem jest słodki i bardzo szybko znika - w większości przypadków. Ze względu na to, że cukinia jest mało wyraźna, służy nam jako "podkładka", a smakiem możemy manipulować. Istnieją trzy warianty, każdy z nich jest godny polecenia.

P.S. Przepis zawdzięczam znajomej - Asi Z.



Składniki:
  • 2,5 kg cukinii
  • 3 galaretki o smaku agrestowym/cytrynowym/pomarańczowym (ja preferuję z agrestową, ale każda jest dobra)
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 szklanka cukru
Wykonanie:
  1. Obrać cukinie i zetrzeć na grubych oczkach. Następnie ugotować (pilnując, aby zbytnio nie zmiękło).
  2. Do ugotowanej cukinii dodać galaretki, aromat, cukier i kwasek cytrynowy. Wymieszać i chwilę zagotować.
  3. Gorące przełożyć do słoików i obrócić na wieczko. Gotowe. 

Smacznego


3 komentarze:

  1. to stąd bierze się dodatkowy aromat tego przepysznego dżemu! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna, niedługo próbuję przepisu, gdyż zaintrygował mnie niesamowicie :p
    Magda Sz.

    OdpowiedzUsuń