Sama się zdziwiłam, gdy przeczytałam o mrożonym bananie zamiast lodów - jakiś artykuł o zdrowych przekąskach. Wypróbowałam i muszę przyznać, że to dobre rozwiązanie i z pewnością zdrowsze niż standardowe. O dziwo banan nie zamarzł całkowicie, a trzymałam go kilka dni. Jedyne co z nim się stało, to poczerniała mu skórka oraz pokrył się szronem (uroki mojej zamrażarki). Taki mrożony banan może być deserem sam w sobie jak i częścią innego deseru.
Składniki (dla 1 os.):
- 1 banan, dojrzały
- ew. gorzka/mleczna czekolada
Wykonanie:
- Banana wkładamy do zamrażarki na kilka godzin lub np. na 1 dzień.
- Jak najdzie nas ochota na lody, to wyciągamy banana, obieramy i dzielimy na porcyjki formując kulki, ładnie imituje standardowe gałki lodów.
- Możemy posypać startą czekoladą.
- Gotowe, smacznego.
świetny pomysł, brzm ciekawie! spróbuję
OdpowiedzUsuńKoniecznie podziel się swoją opinią jak spróbujesz, mi osobiście smakowało :)
Usuńpyszne jest!!
OdpowiedzUsuńale był problem z wydobyciem banana ze skórki :( chyba trzeba poczekać z 15 min..obierając zamroziłam sobie ręce :D
O, to się cieszę, że smakuje. A to może zależy od banana jak mocno skórka trzyma, bo mój się bez problemu obierał.
UsuńPozdrawiam :)