poniedziałek, 11 listopada 2013

Mrożony banan zamiast lodów

Sama się zdziwiłam, gdy przeczytałam o mrożonym bananie zamiast lodów - jakiś artykuł o zdrowych przekąskach. Wypróbowałam i muszę przyznać, że to dobre rozwiązanie i z pewnością zdrowsze niż standardowe. O dziwo banan nie zamarzł całkowicie, a trzymałam go kilka dni. Jedyne co z nim się stało, to poczerniała mu skórka oraz pokrył się szronem (uroki mojej zamrażarki). Taki mrożony banan może być deserem sam w sobie jak i częścią innego deseru.


Składniki (dla 1 os.):
  • 1 banan, dojrzały
  • ew. gorzka/mleczna czekolada
Wykonanie:
  1. Banana wkładamy do zamrażarki na kilka godzin lub np. na 1 dzień. 
  2. Jak najdzie nas ochota na lody, to wyciągamy banana, obieramy i dzielimy na porcyjki formując kulki, ładnie imituje standardowe gałki lodów. 
  3. Możemy posypać startą czekoladą.
  4. Gotowe, smacznego.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie podziel się swoją opinią jak spróbujesz, mi osobiście smakowało :)

      Usuń
  2. pyszne jest!!
    ale był problem z wydobyciem banana ze skórki :( chyba trzeba poczekać z 15 min..obierając zamroziłam sobie ręce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to się cieszę, że smakuje. A to może zależy od banana jak mocno skórka trzyma, bo mój się bez problemu obierał.
      Pozdrawiam :)

      Usuń