sobota, 9 listopada 2013

Żurawinowa mikstura

Mikstura na wzmocnienie odporności. Robiłam ją pierwszy raz, ponoć jest skuteczna. Nawet jeśli nie nie zbuduje wokół mnie cudownego muru obronnego, to z pewnością przez swoje dobroczynne składniki będzie dobrze oddziaływać na organizm i powstanie niski murek. Sporządzenie jest proste, składniki stosunkowo niedrogie. Najgorszą czynnością w przygotowaniu jest jedynie obieranie czosnku. Mikstura w smaku jest dobra pod warunkiem, że jesteśmy zwolennikami czosnku. 


Składniki:
  • 25 dag żurawiny (najlepiej leśnej)
  • 20 dag miodu
  • 15 dag czosnku (polskiego)
Wykonanie:
  1. Żurawinę myjemy, odstawiamy by ściekła.
  2. Obieramy czosnek i usuwamy ewentualne podejrzane części. 
  3. Wrzucamy żurawinę, czosnek i miód do blendera.
    Miksujemy, zamykamy w wyparzonych słoiczkach i przechowujemy w lodówce.
  4. Gotowe, na zdrowie! 
 Dawkowanie:
  • Profilaktycznie 1 łyżeczka dziennie, w okresie przeziębienia do 3 łyżeczek dziennie. 

4 komentarze:

  1. a czy jest jakaś formuła dla niezwolenników czosnku? :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie jakaś jest, może z czasem na coś się natknę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam zapach czosnku, więc jak dla mnie obieraniu czosnku to sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata, ja również lubię zapach, ale mniej to jak mi się przyklejają łupinki do palców podczas obierania.

    OdpowiedzUsuń