Mikstura na wzmocnienie odporności. Robiłam ją pierwszy raz, ponoć jest skuteczna. Nawet jeśli nie nie zbuduje wokół mnie cudownego muru obronnego, to z pewnością przez swoje dobroczynne składniki będzie dobrze oddziaływać na organizm i powstanie niski murek. Sporządzenie jest proste, składniki stosunkowo niedrogie. Najgorszą czynnością w przygotowaniu jest jedynie obieranie czosnku. Mikstura w smaku jest dobra pod warunkiem, że jesteśmy zwolennikami czosnku.
Składniki:
- 25 dag żurawiny (najlepiej leśnej)
- 20 dag miodu
- 15 dag czosnku (polskiego)
Wykonanie:
- Żurawinę myjemy, odstawiamy by ściekła.
- Obieramy czosnek i usuwamy ewentualne podejrzane części.
- Wrzucamy żurawinę, czosnek i miód do blendera.
Miksujemy, zamykamy w wyparzonych słoiczkach i przechowujemy w lodówce. - Gotowe, na zdrowie!
Dawkowanie:
- Profilaktycznie 1 łyżeczka dziennie, w okresie przeziębienia do 3 łyżeczek dziennie.
a czy jest jakaś formuła dla niezwolenników czosnku? :>
OdpowiedzUsuńPewnie jakaś jest, może z czasem na coś się natknę ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zapach czosnku, więc jak dla mnie obieraniu czosnku to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńAgata, ja również lubię zapach, ale mniej to jak mi się przyklejają łupinki do palców podczas obierania.
OdpowiedzUsuń