Słysząc nazwę tego wypieku większość osób jest zdziwiona i pyta czy to na słodko. Tak, babka jest słodka, ale nieprzesadnie, do tego jest delikatnie wilgotna, puszysta, rozpływa się w ustach. Majonez zastępuje inne tłuszcze, które normalnie dodaje się do wypieku. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 10 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 8 łyżek majonezu
Wykonanie:
- Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej piany.
- Dodajemy przesianą mąkę (obydwa rodzaje), proszek do pieczenia i majonez - mieszamy.
- Ubijamy białka na sztywno i dobrze łączymy z resztą.
- Masę przelewamy do formy (natłuszczonej) i pieczemy przez godzinę w 175st. (Uwaga, babka wyrasta bardzo wysoka, lepiej kontrolować).
- Gotowe, smacznego.
Myyy, miam, mniam, dobre.
OdpowiedzUsuń