niedziela, 24 listopada 2013

Babka majonezowa

Słysząc nazwę tego wypieku większość osób jest zdziwiona i pyta czy to na słodko. Tak, babka jest słodka, ale nieprzesadnie, do tego jest delikatnie wilgotna, puszysta, rozpływa się w ustach. Majonez zastępuje inne tłuszcze, które normalnie dodaje się do wypieku. Serdecznie polecam. 


Składniki:
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 8 łyżek majonezu
Wykonanie:
  1. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej piany. 
  2. Dodajemy przesianą mąkę (obydwa rodzaje), proszek do pieczenia i majonez - mieszamy.
  3. Ubijamy białka na sztywno i dobrze łączymy z resztą. 
  4. Masę przelewamy do formy (natłuszczonej) i pieczemy przez godzinę w 175st. (Uwaga, babka wyrasta bardzo wysoka, lepiej kontrolować).
  5. Gotowe, smacznego.

1 komentarz: