środa, 20 maja 2015

Pstrąg smażony na papierze

Dzisiaj nie tyle o samym konkretnym przepisie, co o sposobie smażenia. Głównym bohaterem może być pstrąg lub każda inna ryba. Może część z Was już w ten sposób przyrządzała rybę, ale jednak uważam, że warto podzielić się takimi wskazówkami. Chodzi konkretnie o smażenie ryby na papierze do pieczenia. Zastosowanie papieru zmniejsza ilość tłuszczu używaną podczas smażenia oraz zapobiega przywieraniu ryby do powierzchni patelni. Ten drugi argument wydaje mi się wystarczająco przekonywujący. Dodatkowo później mamy mniej szorowania, same plusy. Ryba usmażona na papierze jest lżejsza niż smażona tradycyjnie, ale też bardziej wyrazista od pieczonej np. w folii. Warto wypróbować. 


Składniki (przykładowo dla 1 os.):
  • 1 mały pstrąg lub filet z pstrąga/ innej ryby
  • cytryna
  • olej
  • ulubione przyprawy do ryb
Wykonanie:
  1. Jeśli mamy rybę w całości, to dzielimy ją na filety. Posiadając gotowe filety przechodzimy do punktu 2. 
  2. W szklance lub małej miseczce łączymy 2 łyżki oleju z łyżką soku z cytryny oraz z przyprawami. Mieszamy.
  3. Uzyskaną marynatą smarujemy filety i przekładamy je na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Smażymy pod przykryciem przez około 10 min w zależności od wielkości naszych filetów, jeśli są naprawdę małe, może to trwać krócej. Należy obserwować zmianę koloru mięsa. 
  5. Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz