wtorek, 5 maja 2015

Makaron z sardynkami

Moja mama robi bardzo dobre kanapki z sardynkami. Zainspirowana przekąskami postanowiłam przyrządzić wersję obiadową, na ciepło. Połączenie jest łagodne i słodkawe, ale dobre. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. 


Składniki (dla 2 osób):

  • puszka sardynek w oleju
  • olej rzepakowy
  • 1 biała cebula
  • ocet balsamiczny
  • garść czarnych oliwek
  • kilka listków bazylii
  • cukier
  • około 200 g makaronu
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej (ilość taka by pokryła spód). Kroimy cebulę w pióra i wrzucamy na rozgrzany olej.
  3. Cebulę smażymy do przeszklenia, dodajemy płaską łyżeczkę cukru, zmniejszamy ogień i dodajemy dużą łyżkę octu balsamicznego. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy do 5 min na małym ogniu, mieszając czasem. 
  4. Do podduszonej cebuli dodajemy szprotki i pokrojone oliwki, zwiększamy ogień, smażymy przez 2-3 min. 
  5. Na koniec łączymy dodatki z makaronem, posypujemy całość listkami bazylii. 
  6. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz