Moja mama robi bardzo dobre kanapki z sardynkami. Zainspirowana przekąskami postanowiłam przyrządzić wersję obiadową, na ciepło. Połączenie jest łagodne i słodkawe, ale dobre. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Składniki (dla 2 osób):
- puszka sardynek w oleju
- olej rzepakowy
- 1 biała cebula
- ocet balsamiczny
- garść czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- cukier
- około 200 g makaronu
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzewamy olej (ilość taka by pokryła spód). Kroimy cebulę w pióra i wrzucamy na rozgrzany olej.
- Cebulę smażymy do przeszklenia, dodajemy płaską łyżeczkę cukru, zmniejszamy ogień i dodajemy dużą łyżkę octu balsamicznego. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy do 5 min na małym ogniu, mieszając czasem.
- Do podduszonej cebuli dodajemy szprotki i pokrojone oliwki, zwiększamy ogień, smażymy przez 2-3 min.
- Na koniec łączymy dodatki z makaronem, posypujemy całość listkami bazylii.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz