A może surówka? O to jest pytanie. Zawsze się nad tym zastanawiałam jaka jest różnica pomiędzy sałatką a surówką. Skoro czasem coś, co powinno być np. surówką nazywane jest sałatką. Pewnie też choć raz w życiu mieliście takie przemyślenia. W każdym razie chcę podać przepis na ogórkowy dodatek do obiadu, sprawdzi się też przy grillowanych, ciężkich potrawach. Prostota formy i wykonania, ale za to pełnia smaku. Ten dodatek kojarzy mi się z Bałkanami, chociaż sama nie wiem dlaczego.
Składniki (dla 1 os.):
- 3-4 małe ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki kopru
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
Wykonanie:
- Myjemy ogórki i koper. Ogórki przekrawamy na pół, następnie w plastry. Jeżeli ktoś nie lubi ogórków ze skórką, to może je obrać. Koperek siekamy i łączymy z pokrojonymi ogórkami.
- Obieramy czosnek, rozcieramy go, po czym dodajemy do oleju/oliwy i dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy ogórki.
- Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz