poniedziałek, 25 maja 2015

Ogórkowa sałatka

A może surówka? O to jest pytanie. Zawsze się nad tym zastanawiałam jaka jest różnica pomiędzy sałatką a surówką. Skoro czasem coś, co powinno być np. surówką nazywane jest sałatką. Pewnie też choć raz w życiu mieliście takie przemyślenia. W każdym razie chcę podać przepis na ogórkowy dodatek do obiadu, sprawdzi się też przy grillowanych, ciężkich potrawach. Prostota formy i wykonania, ale za to pełnia smaku. Ten dodatek kojarzy mi się z Bałkanami, chociaż sama nie wiem dlaczego.



Składniki (dla 1 os.):

  • 3-4 małe ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
Wykonanie:
  1. Myjemy ogórki i koper. Ogórki przekrawamy na pół, następnie w plastry. Jeżeli ktoś nie lubi ogórków ze skórką, to może je obrać. Koperek siekamy i łączymy z pokrojonymi ogórkami.
  2. Obieramy czosnek, rozcieramy go, po czym dodajemy do oleju/oliwy i dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy ogórki. 
  3. Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz