sobota, 2 listopada 2013

Ciasto francuskie z dynią

Ciasto mile zaskoczyło domowników. Jest mało słodkie i najlepiej smakuje na ciepło. Chrupiące i delikatne, warto spróbować. Piekłam je pierwszy raz, ale już wiem, że następnym razem dodam orzechy włoskie, aby wydobyć jeszcze głębszy smak. 



Składniki:
  • dynia 2-3 kg
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (XXL)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • cynamon
  • cukier (najlepiej trzcinowy, drobny)
 Wykonanie:
  1. Dynię oczyszczamy - obieramy i usuwamy włókna z pestkami.Kroimy dynię w kostkę.
  2. Pokrojoną dynię gotujemy na parze - za pomocą parowaru, specjalnego garnka lub po prostu garnka i durszlaka - przez 20 min.
  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy na dno oliwę i dajemy masło. 
  4. Ugotowaną dynię dajemy do naczynia, posypujemy cynamonem i ugniatamy tłuczkiem.
  5. Ugniecioną dynię wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 30 min w 180 st. 
  6. Rozkładamy ciasto, lekko wałkujemy. Upieczoną dynię układamy na jednym arkuszu (tak aby zostały boki do złączenia z drugim arkuszem ciasta).
  7. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy całość drugim ciastem. Brzegi zagniatamy, całość smarujemy jajkiem. Robimy kilka nacięć w cieście, aby uszła para. Całość można delikatnie posypać cukrem.Pieczemy przez 20 min w 200 st, pod koniec uruchamiamy na 5 min termoobieg.
  8. Gotowe, smacznego.

2 komentarze: