Ciasto mile zaskoczyło domowników. Jest mało słodkie i najlepiej smakuje na ciepło. Chrupiące i delikatne, warto spróbować. Piekłam je pierwszy raz, ale już wiem, że następnym razem dodam orzechy włoskie, aby wydobyć jeszcze głębszy smak.
- dynia 2-3 kg
- 2 opakowania ciasta francuskiego (XXL)
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- cynamon
- cukier (najlepiej trzcinowy, drobny)
Wykonanie:
- Dynię oczyszczamy - obieramy i usuwamy włókna z pestkami.Kroimy dynię w kostkę.
- Pokrojoną dynię gotujemy na parze - za pomocą parowaru, specjalnego garnka lub po prostu garnka i durszlaka - przez 20 min.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy na dno oliwę i dajemy masło.
- Ugotowaną dynię dajemy do naczynia, posypujemy cynamonem i ugniatamy tłuczkiem.
- Ugniecioną dynię wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 30 min w 180 st.
- Rozkładamy ciasto, lekko wałkujemy. Upieczoną dynię układamy na jednym arkuszu (tak aby zostały boki do złączenia z drugim arkuszem ciasta).
- Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy całość drugim ciastem. Brzegi zagniatamy, całość smarujemy jajkiem. Robimy kilka nacięć w cieście, aby uszła para. Całość można delikatnie posypać cukrem.Pieczemy przez 20 min w 200 st, pod koniec uruchamiamy na 5 min termoobieg.
- Gotowe, smacznego.
Przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńDzięki.
Prosimy o jeszcze.
Cieszę się, na zdrowie :)
Usuń