wtorek, 29 października 2013

Ciasteczkowe gruszki

Prosty deser, bardzo smaczny (ocena wg 5 smakoszy - podziękowania dla nich). Mięciutkie, orzeźwiające gruszki połączone z bitą śmietaną, w której zatopione są ciasteczka. Brzmi apetycznie i smakuje dobrze, a przepis można modyfikować wg upodobań. 


Składniki (dla 4 osób):
  • 4 gruszki, w miarę duże, twardsze
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • cytryna
  • baton lion
  • 4-5 ciasteczka kruche, czekoladowe
Wykonanie:
  1. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką).
  2. Do garnka wlewamy wodę, tak aby gruszki były zanurzone. Dodajemy 3 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ wanilii. Wciskamy sok z połowy cytryny i dajemy gruszki.
  3. Gotujemy przez około 20 min (sprawdzamy czy widelec mięciutko wchodzi,jeżeli tak, to gotowe).
  4. Ugotowane gruszki odstawiamy by ostygły, następnie chłodzimy w lodówce. 
  5. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno (musi być dobrze schłodzona). 
  6. Kroimy batonika i ciastka, dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszając i odstawiamy do lodówki.
  7. Na dobrze schłodzone gruszki nakładamy krem i podajemy. Można dodatkowo przyozdobić.
  8. Gotowe, smacznego.

1 komentarz: