Prosty deser, bardzo smaczny (ocena wg 5 smakoszy - podziękowania dla nich). Mięciutkie, orzeźwiające gruszki połączone z bitą śmietaną, w której zatopione są ciasteczka. Brzmi apetycznie i smakuje dobrze, a przepis można modyfikować wg upodobań.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 gruszki, w miarę duże, twardsze
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- cytryna
- baton lion
- 4-5 ciasteczka kruche, czekoladowe
Wykonanie:
- Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką).
- Do garnka wlewamy wodę, tak aby gruszki były zanurzone. Dodajemy 3 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ wanilii. Wciskamy sok z połowy cytryny i dajemy gruszki.
- Gotujemy przez około 20 min (sprawdzamy czy widelec mięciutko wchodzi,jeżeli tak, to gotowe).
- Ugotowane gruszki odstawiamy by ostygły, następnie chłodzimy w lodówce.
- W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno (musi być dobrze schłodzona).
- Kroimy batonika i ciastka, dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszając i odstawiamy do lodówki.
- Na dobrze schłodzone gruszki nakładamy krem i podajemy. Można dodatkowo przyozdobić.
- Gotowe, smacznego.
słodkie..Polecam! :)
OdpowiedzUsuń