niedziela, 20 października 2013

Babka kakaowa

Babka, co można dodać więcej? Pięknie wyrasta, nie jest mocno słodka, delikatna. Można podawać posypaną cukrem pudrem lub zrobić tak jak ja z polewą czekoladowo-pomarańczową.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka bułki tartej
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • opakowanie proszku do pieczenia (0,15 g)
  • 2 łyżeczki kakao
do polewy: 
  • około tabliczki mlecznej czekolady
  • aromat pomarańczowy 
Wykonanie:
  1. Kakao zagotowujemy z mlekiem i zostawiamy do ostudzenia. 
  2. Jajka ucieramy z cukrem, aż będzie biaława masa. 
  3. Ucierając - bez przerywania - dodajemy ostudzone kakao, przesianą bułkę tartą z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Przelewamy  do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 50-60 min.
  5. Upieczoną babkę odkładamy by ostygła, w tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy kilka kropel aromatu. 
  6. Nakładamy polewę na babkę i zostawiamy do zastygnięcia*.
  7. Gotowe, smacznego.
* Ja nie wytrzymałam i kroiłam z jeszcze ciepłą polewą :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz