Babka, co można dodać więcej? Pięknie wyrasta, nie jest mocno słodka, delikatna. Można podawać posypaną cukrem pudrem lub zrobić tak jak ja z polewą czekoladowo-pomarańczową.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka bułki tartej
- szklanka cukru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- opakowanie proszku do pieczenia (0,15 g)
- 2 łyżeczki kakao
do polewy:
- około tabliczki mlecznej czekolady
- aromat pomarańczowy
Wykonanie:
- Kakao zagotowujemy z mlekiem i zostawiamy do ostudzenia.
- Jajka ucieramy z cukrem, aż będzie biaława masa.
- Ucierając - bez przerywania - dodajemy ostudzone kakao, przesianą bułkę tartą z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 50-60 min.
- Upieczoną babkę odkładamy by ostygła, w tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy kilka kropel aromatu.
- Nakładamy polewę na babkę i zostawiamy do zastygnięcia*.
- Gotowe, smacznego.
* Ja nie wytrzymałam i kroiłam z jeszcze ciepłą polewą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz