Sezon dyniowy w pełni, a więc choć raz wypada sporządzić zupę krem. Ja proponuję z dodatkiem imbiru, aby nieco wyostrzyć smak zupy, w przeciwnym wypadku może okazać się zbyt mdła.
Składniki (na 4 porcje)
- połówka lub 3/4 średniej dyni
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka w korzeniu
- 1/4 selera
- kawałeczek świeżego imbiru (1-2cm)
- oliwa
- pieprz ziołowy
- cytryna
- vegeta lub kostka
- ząbek czosnku
Wykonanie:
- Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na tarce lub drobno kroimy.
- Do garnka wlewamy trochę wody, dodajemy 2 łyżki oliwy bądź oleju, wrzucamy warzywa (oprócz dyni).
- Czosnek rozcieramy i dodajemy do gotujących się warzyw, dodajemy też imbir. Dusimy przez ok 10 min.
- Dodajemy dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Dolewamy wody, gotujemy, aż dynia zacznie mięknąć.
- Dodajemy trochę soku z cytryny, pieprzu do smaku, vegety lub kostkę. Gotujemy jeszcze chwilę.
- Zdejmujemy garnek z kuchenki i blenderem miksujemy do momentu osiągnięcia gładkiej, aksamitnej konsystencji.
- Gotowe, smacznego.
Uwagi
zupę możemy podawać:
- z plamą śmietany lub jogurtu naturalnego
- z grzankami, groszkiem ptysiowym
- z płatkami migdałów, pestkami dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz