wtorek, 8 października 2013

Krem dyniowo-imbirowy

Sezon dyniowy w pełni, a więc choć raz wypada sporządzić zupę krem. Ja proponuję z dodatkiem imbiru, aby nieco wyostrzyć smak zupy, w przeciwnym wypadku może okazać się zbyt mdła.


Składniki (na 4 porcje)
  • połówka lub 3/4 średniej dyni
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka w korzeniu
  • 1/4 selera
  • kawałeczek świeżego imbiru (1-2cm)
  • oliwa
  • pieprz ziołowy
  • cytryna
  • vegeta lub kostka
  • ząbek czosnku
Wykonanie:
  1. Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na tarce lub drobno kroimy.
  2. Do garnka wlewamy trochę wody, dodajemy 2 łyżki oliwy bądź oleju, wrzucamy warzywa (oprócz dyni).
  3. Czosnek rozcieramy i dodajemy do gotujących się warzyw, dodajemy też imbir. Dusimy przez ok 10 min.
  4. Dodajemy dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Dolewamy wody, gotujemy, aż dynia zacznie mięknąć. 
  5. Dodajemy trochę soku z cytryny, pieprzu do smaku, vegety lub kostkę. Gotujemy jeszcze chwilę. 
  6. Zdejmujemy garnek z kuchenki i blenderem miksujemy do momentu osiągnięcia gładkiej, aksamitnej konsystencji. 
  7. Gotowe, smacznego.
Uwagi
zupę możemy podawać:
  • z plamą śmietany lub jogurtu naturalnego
  • z grzankami, groszkiem ptysiowym
  • z płatkami migdałów, pestkami dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz