Ciasto, które jest proste w przygotowaniu i może być wykonane z różnymi owocami. Jest lekkie, szybko znika, szczególnie jak jest ciepłe. Przepis pochodzi z kotlet.tv.
Pierwsze zdjęcie wersja z malinami, a drugie wersja ze śliwkami.
- 250g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- odpowiednia ilość owoców do pokrycia całej powierzchni blaszki
Wykonanie:
- Żółtka mieszamy z cukrem, tak aby się napuszyły.
- Dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, olej i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy ubite białka do reszty i mieszamy (miksujemy), ale w miarę delikatnie.
- Ciasto przekładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce.
- Pieczemy 40-45min w 180 st.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz