piątek, 11 października 2013

Ciasto z owocami sezonowymi

Ciasto, które jest proste w przygotowaniu i może być wykonane z różnymi owocami. Jest lekkie, szybko znika, szczególnie jak jest ciepłe. Przepis pochodzi z kotlet.tv.
Pierwsze zdjęcie wersja z malinami, a drugie wersja ze śliwkami.



Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • odpowiednia ilość owoców do pokrycia całej powierzchni blaszki
Wykonanie:
  1. Żółtka mieszamy z cukrem, tak aby się napuszyły.
  2. Dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, olej i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Dodajemy ubite białka do reszty i mieszamy (miksujemy), ale w miarę delikatnie.
  4. Ciasto przekładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce.
  5. Pieczemy 40-45min w 180 st.
  6. Gotowe, smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz