Przepyszne i proste danie o ile lubimy kurki lub boczek. Zawsze taki makaron robi moja mama, w tym roku jakoś nie było okazji bym się na niego załapała. Na szczęście chodząc po Jarmarku Produktów Świeżych na Nowym Targu trafiłam na piękny boczek, później pomyślałam o kurkach i obiad gotowy. Polecam do tego dania lampkę wina.
- 200g kurek (lub wg uznania)
- 150-200g boczku np. wędzonego
- 5 gniazd makaronu
- 1 cebula
- pieprz, trochę vegety
- dowolna oliwa/olej
Wykonanie:
- Gotujemy makaron.
- Podsmażamy cebulkę pokrojoną w pióra. Posypujemy ją odrobiną vegety do smaku.
- Myjemy grzyby i odstawiamy by ściekły. Boczek kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy mieszając co jakiś czas. Doprawiamy pieprzem.
- Dodajemy kurki, nie ma konieczności krojenia, ponieważ grzyby skurczą się podczas smażenia.
- Łączymy makaron z zawartością patelni i mieszamy przez chwilę.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz