niedziela, 27 października 2013

Tagliatelle z kurkami i boczkiem

Przepyszne i proste danie o ile lubimy kurki lub boczek. Zawsze taki makaron robi moja mama, w tym roku jakoś nie było okazji bym się na niego załapała. Na szczęście chodząc po Jarmarku Produktów Świeżych na Nowym Targu trafiłam na piękny boczek, później pomyślałam o kurkach i obiad gotowy. Polecam do tego dania lampkę wina. 



Składniki:
  •  200g kurek (lub wg uznania)
  • 150-200g boczku np. wędzonego
  • 5 gniazd makaronu
  • 1 cebula
  • pieprz, trochę vegety
  • dowolna oliwa/olej 
Wykonanie:
  1. Gotujemy makaron.
  2. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w pióra. Posypujemy ją odrobiną vegety do smaku.
  3. Myjemy grzyby i odstawiamy by ściekły. Boczek kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy mieszając co jakiś czas. Doprawiamy pieprzem.
  4. Dodajemy kurki, nie ma konieczności krojenia, ponieważ grzyby skurczą się podczas smażenia.
  5. Łączymy makaron z zawartością patelni i mieszamy przez chwilę. 
  6. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz