Nic innego jak buraczek pieczony, prosty, smaczny i zdrowy. Sposób przyrządzenia podobny do ziemniaków. Wybieramy buraczki małe i średniej wielkości, takie szybciej się pieką. Można podawać z twarożkiem, wiele osób zapieka je z kozim serem - wierzę, że musi być pyszne, ale ja się mało przyjaźnię z nabiałem, a tego typu szczególnie.
Składniki (dla 1 osoby):
- 1-2 buraczki małe/średnie
- oliwa/ olej
- przyprawy - duża dowolność - zioła prowansalskie, czosnek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Myjemy buraczki, wykrawamy część z której wyrastały liście, tak aby powstało wgłębienie.
- Nacieramy buraczki oliwą, posypujemy ziołami, pieprzem i szczyptą soli, straty czosnek możemy dać do wgłębienia.
- Zawijamy każdego buraka w kawałek folii aluminiowej i dajemy tak, aby otwór był ku górze.
- Pieczemy ok. 40 min. w 180-200st. Zależy od wielkości buraka i naszych piekarników.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz