środa, 20 listopada 2013

Burak pieczony

Nic innego jak buraczek pieczony, prosty, smaczny i zdrowy. Sposób przyrządzenia podobny do ziemniaków. Wybieramy buraczki małe i średniej wielkości, takie szybciej się pieką. Można podawać z twarożkiem, wiele osób zapieka je z kozim serem - wierzę, że musi być pyszne, ale ja się mało przyjaźnię z nabiałem, a tego typu szczególnie. 


Składniki (dla 1 osoby):
  • 1-2 buraczki małe/średnie
  • oliwa/ olej
  • przyprawy - duża dowolność - zioła prowansalskie, czosnek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Myjemy buraczki, wykrawamy część z której wyrastały liście, tak aby powstało wgłębienie. 
  2. Nacieramy buraczki oliwą, posypujemy ziołami, pieprzem i szczyptą soli, straty czosnek możemy dać do wgłębienia. 
  3. Zawijamy każdego buraka w kawałek folii aluminiowej i dajemy tak, aby otwór był ku górze.
  4. Pieczemy  ok. 40 min. w 180-200st. Zależy od wielkości buraka i naszych piekarników. 
  5. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz