Prostota wykonania, przyjemność chrupania. Paluszki robimy z ciasta francuskiego i pesto, co warto zawsze mieć w lodówce. Sprawdzają się w każdej sytuacji, czy to wizyta niezapowiedzianych gości, czy spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- mały słoiczek pesto
- 1 jajko
- Rozwijamy ciasto i rozprowadzamy na nim cienką, równomierną warstwę pesto.
- Kroimy ciasto na wąskie paski (ok. 1cm) a później na pół.
- Pojedyncze paski skręcamy i układamy na blaszce.
- Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim paluszki.
- Pieczemy w 180st. przez ok. 10-12 min. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg. W trakcie zalecam obserwację, czasami zbyt szybko się spiekają. Możliwe, że paluszki będą "tańczyć" podczas pieczenia, dlatego warto kontrolować ich położenie.
- Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz