środa, 28 sierpnia 2013

Paluszki z pesto

Prostota wykonania, przyjemność chrupania. Paluszki robimy z ciasta francuskiego i pesto, co warto zawsze mieć w lodówce. Sprawdzają się w każdej sytuacji, czy to wizyta niezapowiedzianych gości, czy spotkanie ze znajomymi.



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • mały słoiczek pesto
  • 1 jajko
Wykonanie:
  1. Rozwijamy ciasto i rozprowadzamy na nim cienką, równomierną warstwę pesto.
  2. Kroimy ciasto na wąskie paski (ok. 1cm) a później na pół.
  3. Pojedyncze paski skręcamy i układamy na blaszce. 
  4. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim paluszki.
  5. Pieczemy w 180st. przez ok. 10-12 min. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg. W trakcie zalecam obserwację, czasami zbyt szybko się spiekają. Możliwe, że paluszki będą "tańczyć" podczas pieczenia, dlatego warto kontrolować ich położenie. 
  6.  Gotowe.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz