poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Odrobina cukru

A dokładnie - cukru waniliowego i lawendowego. Zapewne większość z Was kupuje gotowy cukier waniliowy, który można w prosty sposób przygotować samodzielnie. Cukier waniliowy, czy też lawendowy urozmaica świat wypieków, a także smak kawy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia cukru, ponieważ jest bardzo aromatyczny i atrakcyjny wizualnie.

I Opcja waniliowa




Składniki:
  • cukier - w zależności od tego jakiej wielkości wybierzemy słoiczek
  • laska wanilii
Wykonanie:
  1. Wsypujemy cukier do słoiczka.
  2. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, a następnie na pół lub na trzy części.
  3. Wanilię dodajemy do cukru, mieszamy, zakręcamy słoiczek i odstawiamy. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem. Im dłużej stoi, tym silniejszy aromat. 
  4. Gotowe.
II Opcja lawendowa



Składniki:
  • cukier - w zależności od tego jakiej wielkości wybierzemy słoiczek
  • łyżka kwiatów lawendy (najlepiej świeżej)
Wykonanie:
  1. Wsypujemy cukier do słoiczka.
  2. Jeżeli jest potrzeba lub tak wolicie, kwiatostany lawendy myjemy. Osuszone kwiaty rozdrabniamy. 
  3. Łączymy kwiaty z cukrem, mieszamy, zakręcamy słoiczek i odstawiamy. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem. Im dłużej stoi, tym silniejszy aromat.
  4. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz