A dokładnie - cukru waniliowego i lawendowego. Zapewne większość z Was kupuje gotowy cukier waniliowy, który można w prosty sposób przygotować samodzielnie. Cukier waniliowy, czy też lawendowy urozmaica świat wypieków, a także smak kawy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia cukru, ponieważ jest bardzo aromatyczny i atrakcyjny wizualnie.
I Opcja waniliowa
- cukier - w zależności od tego jakiej wielkości wybierzemy słoiczek
- laska wanilii
Wykonanie:
- Wsypujemy cukier do słoiczka.
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, a następnie na pół lub na trzy części.
- Wanilię dodajemy do cukru, mieszamy, zakręcamy słoiczek i odstawiamy. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem. Im dłużej stoi, tym silniejszy aromat.
- Gotowe.
Składniki:
- cukier - w zależności od tego jakiej wielkości wybierzemy słoiczek
- łyżka kwiatów lawendy (najlepiej świeżej)
Wykonanie:
- Wsypujemy cukier do słoiczka.
- Jeżeli jest potrzeba lub tak wolicie, kwiatostany lawendy myjemy. Osuszone kwiaty rozdrabniamy.
- Łączymy kwiaty z cukrem, mieszamy, zakręcamy słoiczek i odstawiamy. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem. Im dłużej stoi, tym silniejszy aromat.
- Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz