środa, 21 sierpnia 2013

Makaron z gorgonzolą

Celowo nie sprecyzowałam jaki makaron, ponieważ są różne opcje. Przedstawię dwie preferowane przeze mnie.
Pierwszy makaron, to spaghetti al nero di seppia. Jego barwa jest dość intrygująca, czarna. Swój kolor zawdzięcza naturalnemu barwnikowi, który pozyskiwany jest z mątwy morskiej.
Drugi zaś, to dobrze znane i lubiane penne.






Składniki:
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 100-150 g sera gorgonzola
  • 400-500 g makaronu
  • czarne/ zielone oliwki
  • suszone pomidory w oleju
  • zioła prowansalskie (można zastąpić świeżymi)
  • vegeta, pieprz
Wykonanie:
  1. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.
  2. Kroimy cebulę w pióra, rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę na wolnym ogniu. W tym czasie rozgniatamy ząbek czosnku (przepuszczamy przez praskę), dodajemy do cebuli. Pilnujemy, aby nie przypalić i dodajemy odrobinę vegety.
  3. Pomidory i oliwki kroimy na mniejsze części, wrzucamy na patelnię. Dodajemy zioła i pieprz do smaku. Mieszamy chwilę i zdejmujemy z gazu.
  4. Zawartość patelni łączymy z makaronem, mieszamy i dodajemy gorgonzolę. Delikatnie podgrzewamy, tak aby ser nie roztopił się całkowicie. 
Uwagi:
 Pomidory, oliwki dodajemy wg uznania, możemy również dodać anchois. Polecam lampkę wina do tego posiłku, idealnie wydobywa ostry smak sera.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz