Łatwy i przyjemny w wykonaniu przepis na smaczne kruche ciasteczka. Znikają zanim wystygną, więc radzę od razu upiec więcej.
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 aromat cytrynowy
- 1,5 kostki margaryny
- 3 łyżki śmietany
- marmolada do dekorowania
Wykonanie:
- Wszystkie składniki prócz marmolady zagniatamy na stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Rozwałkować ciasto i po czym przystąpić do wycinania ciasteczek.
- Przekładamy ciasteczka na blaszkę i ozdabiamy marmoladą (można nakładać łyżeczką lub pobawić się szprycą).
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st. przez ok. 17 min na złoty kolor (radzę kontrolować, bo w zależności od grubości ciasteczek czas pieczenia jest różny).
- Wyciągamy ciasteczka i czekamy aż przestygną, gotowe.
Smacznego
a ile z tej porcji składników tych serduszek mniej więcej wyjdzie sztukowo?? może bym dzieciakom na pierwszy dzień przedszkola upiekła..
OdpowiedzUsuńTrudno mi w tej chwili określić ilość sztuk, ostatnio jak je piekłam, to z 2/3 składników wyszła mi cała puszka, więc kilkadziesiąt wychodzi. Wszystko zależy od tego jaki rozmiar foremki i jakiej grubości będzie ciasto.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ta odpowiedź choć trochę pomoże, pozdrawiam.