niedziela, 25 sierpnia 2013

Kruche ciasteczka z marmoladką

Łatwy i przyjemny w wykonaniu przepis na smaczne kruche ciasteczka. Znikają zanim wystygną, więc radzę od razu upiec więcej.



Składniki:
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 aromat cytrynowy
  • 1,5 kostki margaryny 
  • 3 łyżki śmietany 
  • marmolada do dekorowania
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki prócz marmolady zagniatamy na stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  2. Rozwałkować ciasto i po czym przystąpić do wycinania ciasteczek. 
  3. Przekładamy ciasteczka na blaszkę i ozdabiamy marmoladą (można nakładać łyżeczką lub pobawić się szprycą).
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st. przez ok. 17 min na złoty kolor (radzę kontrolować, bo w zależności od grubości ciasteczek czas pieczenia jest różny).
  5. Wyciągamy ciasteczka i czekamy aż przestygną, gotowe. 
Smacznego

2 komentarze:

  1. a ile z tej porcji składników tych serduszek mniej więcej wyjdzie sztukowo?? może bym dzieciakom na pierwszy dzień przedszkola upiekła..

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno mi w tej chwili określić ilość sztuk, ostatnio jak je piekłam, to z 2/3 składników wyszła mi cała puszka, więc kilkadziesiąt wychodzi. Wszystko zależy od tego jaki rozmiar foremki i jakiej grubości będzie ciasto.
    Mam nadzieję, że ta odpowiedź choć trochę pomoże, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń