Dziś podzielę się z Wami przepisem na pierniczki, które nie są zbyt pracochłonne oraz nie potrzebują długiego okresu leżakowania w puszce. Na przepis natknęłam się na stronie Winiary, jednak nieco go zmodyfikowałam. Jeżeli jeszcze nie upiekliście pierniczków lub te wcześniej upieczone zniknęły w nieokreślony sposób, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Przy okazji chciałabym złożyć Wam najlepsze życzenia. Pamiętajcie, że Święta Bożego Narodzenia, to nie tylko czas objadania się i obdarowywania bliskich wyszukanymi prezentami. To odpowiedni czas by usiąść z rodziną i porozmawiać, by poświęcić drugiej osobie więcej uwagi.
Składniki na pierniczki
(około 6 blach piekarnikowych):
- 500 g mąki pszennej (i trochę do podsypywania)
- 120 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 200 g płynnego miodu
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 400 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie - pierniczki:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. Do tego dajemy masło pokrojone w kawałki i siekamy je jak najdrobniej z suchymi składnikami. (Możemy również wszystko wrzucić do dużej szklanej miski, tylko wtedy trzeba pamiętać by masło w późniejszym etapie dobrze rozdrobnić).
- Robimy dołek we wcześniejszych składnikach i wlewamy do niego jajko oraz miód.
- Wyrabiamy ciasto. Należy pilnować, aby masło dobrze rozeszło się w cieście i nie było w postaci jasnych grudek.
- Gotowe ciasto możemy od razu rozwałkowywać lub trochę schłodzić.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. W trakcie podsypujemy mąką by nam nie przywierało.
- Wykrawamy ciasteczka i przenosimy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 min w 180 st.
- Gotowe, smacznego!
Wykonanie - lukier:
- Białko ucieramy (delikatnie ubijamy) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie śnieżnobiała i gęsta.
- Gdyby lukier był zbyt rzadki, to dodajemy więcej cukru pudru.
- Lukrem dekorujemy wystudzone pierniczki, odkładamy każde z osobna do zastygnięcia.
- Z nadmiaru lukru można wykonać szprycą ozdoby do ciast, które można przechowywać w szczelnym pudełku.
- Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz