piątek, 30 maja 2014

Pieczona makrela z tymiankiem cytrynowym

Moją ulubioną rybą w dzieciństwie była wędzona makrela. Obecnie nadal znajduje się w czołówce najchętniej kupowanych przeze mnie ryb. Dziś miałam znów sięgnąć po nią, jednak postanowiłam kupić taką surową, wypatroszoną. Nie wiedziałam co z nią zrobić, ale w warzywniaku nabyłam tymianek cytrynowy, jego aromat idealnie komponuje się z rybami. Szybki, niedrogi i smaczny obiad.

Tymianek cytrynowy


Składniki:
  • 1 makrela (wypatroszona)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • garść tymianku cytrynowego (może być też normalny tymianek)
  • 0,5 cytryny
  • suszone zioła, pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek







Wykonanie:
  1. Rybę myjemy i osuszamy. Kładziemy ją na kawałku folii aluminiowej.
  2. Natłuszczamy rybę olejem kokosowym lub oliwą z oliwek. 
  3. Do środka ryby wkładamy tymianek oraz kawałki  cytryny. 
  4. Cebulę kroimy w plastry i układamy na wokół ryby.
  5. Całość oprószamy pieprzem i wybranymi ziołami. np. prowansalskimi. 
  6. Zawijamy makrelę w folię i pieczemy przez ok 20-25 min w 200 st.
  7. Gotowe, smacznego.

P.S. 
Można podawać z grzankami. Ja zrobiłam z bułki grahamki. Połączyłam trochę oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny i posmarowałam tym kromki. Na 5-10 min przed końcem pieczenia makreli, włożyłam kromki do piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz