sobota, 7 czerwca 2014

Gniazdka szpinakowe


Dziś polecam smaczną przekąskę ze szpinaku. Do przyrządzenia gniazdek potrzebne są kokilki, małe foremki lub duża forma do zapiekania potraw. Myślę, że sobie poradzicie, bo przepis sam w sobie jest bardzo prosty. 
Najlepiej podawać z grzankami, które przyrządzicie podczas zapiekania gniazdek. Na 10 min przed końcem zapiekania do piekarnika wystarczy włożyć pokrojone pieczywo.  



Składniki:
  • 40 dkg mrożonego szpinaku (można zastąpić świeżym)
  • 1 jajko
  • oliwa/ olej
  • pieprz, sól, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Szpinak podsmażamy na oliwie tak, aby odparowała woda. Doprawiamy do smaku przyprawami. 
  2. Odkładamy patelnię na bok i wbijamy do szpinaku jajko, łączymy składniki. 
  3. Powstała masę przekładamy do foremek. Możemy również wierzch udekorować serem np. typu feta lub jak w moim przypadku białym twarożkiem grani.
  4. Zapiekamy przez 20-25 min w 180 st. Najlepiej smakuje gorące. 
  5. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz