Dziś polecam smaczną przekąskę ze szpinaku. Do przyrządzenia gniazdek potrzebne są kokilki, małe foremki lub duża forma do zapiekania potraw. Myślę, że sobie poradzicie, bo przepis sam w sobie jest bardzo prosty.
Najlepiej podawać z grzankami, które przyrządzicie podczas zapiekania gniazdek. Na 10 min przed końcem zapiekania do piekarnika wystarczy włożyć pokrojone pieczywo.
Składniki:
- 40 dkg mrożonego szpinaku (można zastąpić świeżym)
- 1 jajko
- oliwa/ olej
- pieprz, sól, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Szpinak podsmażamy na oliwie tak, aby odparowała woda. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Odkładamy patelnię na bok i wbijamy do szpinaku jajko, łączymy składniki.
- Powstała masę przekładamy do foremek. Możemy również wierzch udekorować serem np. typu feta lub jak w moim przypadku białym twarożkiem grani.
- Zapiekamy przez 20-25 min w 180 st. Najlepiej smakuje gorące.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz