Podczas pobytu w Krakowie było mi dane skosztować tartę botwinkową. Była tak smaczna, że postanowiłam podobną przyrządzić. Szukałam przepisu u źródła, ale nie znalazłam. Receptur na tartę z botwinką jest dużo, ja skorzystałam z podanej na blogu Filozofia Smaku. Muszę się też przyznać, że to moja pierwsza tarta w życiu. Zazwyczaj podchodziłam do nich sceptycznie, teraz myślę, że to się zmieni. Z czasem powinny pojawić się autorskie przepisy, jednak początkowo trzeba spróbować czegoś sprawdzonego. Przepis z Filozofii Smaku okazał się trafiony (chociaż niekoniecznie odwzorowuje tartę z Krakowa oraz jest dla mnie zbyt "mleczna"). Liczne grono degustatorów było zachwycone, więc z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis.
Składniki (forma 26 cm):
- 125 g masła
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- około 1 łyżeczki wody
- (fasola do obciążenia ciasta)
Ewentualnie można użyć gotowego kruchego lub francuskiego ciasta. Wtedy bezpośrednio na surowe ciasto nakładamy farsz i dopiero pieczemy.
Wykonanie:
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól oraz zimne masło w drobnych kawałkach i siekamy razem z mąką.
- Dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto.
- Formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Możemy to robić pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, wtedy ciasto nie będzie się kleić.
- Ciasto przekładamy do formy (lekko natłuszczonej) wylepiamy ładnie spód i brzegi.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie dajemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy fasolę.
- Pieczemy przez 20 min w 190 st. Wyciągamy z piekarnika i ściągamy fasolę.
FARSZ:
Składniki:
- 1 pęczek botwinki (najlepiej z większymi buraczkami)
- 1 garść koperku
- 0,5 kostki sera feta (ok. 125 g)
- 3 jajka
- 160 ml śmietanki 30%
- 160 ml śmietany 12% lub gęsty jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Botwinę myjemy i osuszamy. Buraczki obieramy, kroimy w plasterki lub w kostkę. Drobno siekamy liście z łodygami oraz koperek.
- Śmietany oraz jajka miksujemy lub bardzo dobrze mieszamy, aby dobrze połączyć składniki. Dodajemy przyprawy do smaku i czosnek.
- Botwinę wykładamy na ciasto (upieczone lub bezpośrednio na formę wyłożoną mrożonym ciastem). Następnie posypujemy koperkiem, kruszymy ser feta i całość zalewamy sosem.
- Tartę pieczemy przez 25-30 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Masa powinna stężeć.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz