poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta botwinkowa

Podczas pobytu w Krakowie było mi dane skosztować tartę botwinkową. Była tak smaczna, że postanowiłam podobną przyrządzić. Szukałam przepisu u źródła, ale nie znalazłam. Receptur na tartę z botwinką jest dużo, ja skorzystałam z podanej na blogu Filozofia Smaku. Muszę się też przyznać, że to moja pierwsza tarta w życiu. Zazwyczaj podchodziłam do nich sceptycznie, teraz myślę, że to się zmieni. Z czasem powinny pojawić się autorskie przepisy, jednak początkowo trzeba spróbować czegoś sprawdzonego. Przepis z Filozofii Smaku okazał się trafiony (chociaż  niekoniecznie odwzorowuje tartę z Krakowa oraz jest dla mnie zbyt "mleczna"). Liczne grono degustatorów było zachwycone, więc z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis. 




CIASTO:
Składniki (forma 26 cm):
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 1 łyżeczki wody
  • (fasola do obciążenia ciasta)
Ewentualnie można użyć gotowego kruchego lub francuskiego ciasta. Wtedy bezpośrednio na surowe ciasto nakładamy farsz i dopiero pieczemy.

Wykonanie:
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól oraz zimne masło w drobnych kawałkach i siekamy razem z mąką. 
  2. Dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto. 
  3. Formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Możemy to robić pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, wtedy ciasto nie będzie się kleić.
  4. Ciasto przekładamy do formy (lekko natłuszczonej) wylepiamy ładnie spód i brzegi.
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie dajemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy fasolę.
  6. Pieczemy przez 20 min w 190 st. Wyciągamy z piekarnika i ściągamy fasolę. 
FARSZ:
Składniki:
  • 1 pęczek botwinki (najlepiej z większymi buraczkami)
  • 1 garść koperku
  • 0,5 kostki sera feta (ok. 125 g)
  • 3 jajka
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 160 ml śmietany 12% lub gęsty jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Botwinę myjemy i osuszamy. Buraczki obieramy, kroimy w plasterki lub w kostkę. Drobno siekamy liście z łodygami oraz koperek.
  2. Śmietany oraz jajka miksujemy lub bardzo dobrze mieszamy, aby dobrze połączyć składniki. Dodajemy przyprawy do smaku i czosnek. 
  3. Botwinę wykładamy na ciasto (upieczone lub bezpośrednio na formę wyłożoną mrożonym ciastem). Następnie posypujemy koperkiem, kruszymy ser feta i całość zalewamy sosem.
  4. Tartę pieczemy przez 25-30 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Masa powinna stężeć. 
  5. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz