Pożywne ciasteczka dla wszystkich miłośników fig i orzechów włoskich. Łatwe w przygotowaniu, ale proces wstępny i proces suszenia trwają dość długo. Uważam, że i tak warto spróbować.
- 12 suszonych fig
- około 12 dkg orzechów włoskich
- niecała łyżeczka cynamonu
- Figi wrzucamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do namoczenia na 2 do 3 godzin.
- Orzechy rozdrabniamy na średniej grubości cząsteczki.
- Figi odsączamy i usuwamy twarde części, następnie siekamy i łączymy z orzechami. Możemy jeszcze zmiksować obydwa składniki razem.
- Dodajemy cynamon, mieszamy.
- Robimy małe kulki, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie rozpłaszczamy kulki łyżką.
- Wstawiamy do piekarnika na 2-3 godziny i suszymy w 110 st.
- Wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia, możemy przechowywać w szczelnym słoiku.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz