piątek, 9 maja 2014

Suszone ciasteczka figowo-orzechowe

Pożywne ciasteczka dla wszystkich miłośników fig i orzechów włoskich. Łatwe w przygotowaniu, ale proces wstępny i proces suszenia trwają dość długo. Uważam, że i tak warto spróbować.




Składniki:
  • 12 suszonych fig
  • około 12 dkg orzechów włoskich
  • niecała łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
  1. Figi wrzucamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do namoczenia na 2 do 3 godzin. 
  2. Orzechy rozdrabniamy na średniej grubości cząsteczki. 
  3. Figi odsączamy i usuwamy twarde części, następnie siekamy i łączymy z orzechami. Możemy jeszcze zmiksować obydwa składniki razem.
  4. Dodajemy cynamon, mieszamy.
  5. Robimy małe kulki, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie rozpłaszczamy kulki łyżką. 
  6. Wstawiamy do piekarnika na 2-3 godziny i suszymy w 110 st. 
  7. Wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia, możemy przechowywać w szczelnym słoiku.
  8. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz