Idealna przekąska na spotkania i dla niezapowiedzianych gości. Bazą jest ciasto francuskie, które zazwyczaj kupujemy gotowe, dlatego jest to dość szybkie w przyrządzeniu danie. Farsz możemy przyrządzać na wiele sposobów, ja podam jeden z nich.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 25-30 dkg zmielonej piersi kurczaka
- garść rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 czerwonej, słodkiej papryki
- pieprz, sól, zioła
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalnie sezam
Wykonanie:
- Paprykę, rukolę i czosnek siekamy drobno lub wrzucamy do blendera.
- Dodajemy mięso, oliwę, pieprz, sól i zioła do smaku, dobrze mieszamy.
- Rozwijamy płat ciasta i wałkujemy lekko, aby nie było zbyt puszyste po upieczeniu.
- Gotowy farsz układamy na środku ciasta na całej długości.
- Zawijamy ciasto: nakładamy jeden bok na farsz, następnie zwijamy całość.
- Kroimy na kawałki 2 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim każdy kawałek, jeśli mamy ochotę, to posypujemy sezamem.
- Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 min i pieczemy w 180 st. Pod koniec dobrze włączyć termoobieg. (Proponuję zaglądać podczas pieczenia, możliwe, że czas pieczenia będzie krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika).
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz