środa, 30 kwietnia 2014

Francuskie roladki z kurczakiem

Idealna przekąska na spotkania i dla niezapowiedzianych gości. Bazą jest ciasto francuskie, które zazwyczaj kupujemy gotowe, dlatego jest to dość szybkie w przyrządzeniu danie. Farsz możemy przyrządzać na wiele sposobów, ja podam jeden z nich. 



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 25-30 dkg zmielonej piersi kurczaka
  • garść rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej, słodkiej papryki
  • pieprz, sól, zioła
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie sezam
Wykonanie:
  1. Paprykę, rukolę i czosnek siekamy drobno lub wrzucamy do blendera. 
  2. Dodajemy mięso, oliwę, pieprz, sól i zioła do smaku, dobrze mieszamy.
  3. Rozwijamy płat ciasta i wałkujemy lekko, aby nie było zbyt puszyste po upieczeniu. 
  4. Gotowy farsz układamy na środku ciasta na całej długości. 
  5. Zawijamy ciasto: nakładamy jeden bok na farsz, następnie zwijamy całość.
  6. Kroimy na kawałki 2 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim każdy kawałek, jeśli mamy ochotę, to posypujemy sezamem. 
  8. Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 min i pieczemy w 180 st. Pod koniec dobrze włączyć termoobieg. (Proponuję zaglądać podczas pieczenia, możliwe, że czas pieczenia będzie krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika).
  9. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz