Lekki, mało słodki i dobry, tak można określić ten tort. Prosty w wykonaniu. Pewnie część z Was robiła już nie raz taki deser, jednak mam nadzieję, że niektórym jakoś pomoże ten wpis.Tego typu tort może być serwowany z różnymi owocami. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z www.smakowitykasek.pl i odrobinę zmodyfikowany.
Składniki:
Czekoladowy biszkopt (tortownica 22 -27 cm):
- 150 g mąki
- 40-60 g kakao (gorzkiego, prawdziwego)
- 140 g cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki octu
Pozostałe składniki:
- puszka brzoskwiń w syropie
- 400 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
- Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy, po czym dodajemy do białek i ubijamy.
- Mąkę i kakao przesiewamy do jajek i delikatnie łączymy.
- Masę przelewamy do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszką manną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30-40 min. Po wyciągnięciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że się upiekło. Wtedy wyciągamy i uderzamy tortownicą o blat (w celu wypuszczenia pęcherzyków powietrza). Zostawiamy biszkopt by ostygł.
- Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy powoli cukier puder. Jeżeli ktoś woli słodszą śmietanę, to można dodać więcej cukru.
- Brzoskwinie kroimy w plasterki, a syrop wykorzystamy do nasączenia biszkoptu.
- Ostudzony biszkopt kroimy na 2 lub 3 części ( w zależności od wyrośnięcia). Nasączamy każdy blat syropem z brzoskwiń.
- Wierzch dolnego blatu smarujemy równomiernie bitą śmietaną i rozkładamy brzoskwinie. Następnie smarujemy cienko spód kolejnego blatu bitą śmietaną i przykrywamy nim poprzedni (czynności powtarzamy w przypadku trzeciego blatu).
- Złożony tort smarujemy resztą bitej śmietany i ozdabiamy np. brzoskwiniami, miętą, tartą czekoladą etc.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz