piątek, 11 kwietnia 2014

Torcik czekoladowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną

Lekki, mało słodki i dobry, tak można określić ten tort. Prosty w wykonaniu. Pewnie część z Was robiła już nie raz taki deser, jednak mam nadzieję, że niektórym jakoś pomoże ten wpis.Tego typu tort może być serwowany z różnymi owocami. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z www.smakowitykasek.pl i odrobinę zmodyfikowany. 


Składniki:

Czekoladowy biszkopt (tortownica 22 -27 cm):
  • 150 g mąki
  • 40-60 g kakao (gorzkiego, prawdziwego)
  • 140 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki octu
Pozostałe składniki:
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%) 
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. 
  2. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy, po czym dodajemy do białek i ubijamy. 
  3. Mąkę i kakao przesiewamy do jajek i delikatnie łączymy. 
  4. Masę przelewamy do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszką manną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30-40 min. Po wyciągnięciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że się upiekło. Wtedy wyciągamy i uderzamy tortownicą o blat (w celu wypuszczenia pęcherzyków powietrza). Zostawiamy biszkopt by ostygł.
  5. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy powoli cukier puder. Jeżeli ktoś woli słodszą śmietanę, to można dodać więcej cukru. 
  6. Brzoskwinie kroimy w plasterki, a syrop wykorzystamy do nasączenia biszkoptu. 
  7. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 lub 3 części ( w zależności od wyrośnięcia). Nasączamy każdy blat syropem z brzoskwiń.
  8. Wierzch dolnego blatu smarujemy równomiernie bitą śmietaną i rozkładamy brzoskwinie. Następnie smarujemy cienko spód kolejnego blatu bitą śmietaną i przykrywamy nim poprzedni (czynności powtarzamy w przypadku trzeciego blatu). 
  9. Złożony tort smarujemy resztą bitej śmietany i ozdabiamy np. brzoskwiniami, miętą, tartą czekoladą etc. 
  10. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz