Pierwszy raz podjęłam się kandyzowania. Fiołki mogą stanowić piękną dekorację deserów, są aromatyczne i posiadają niezwykłą barwę. Warto spróbować. Myślę, że moja przygoda z kandyzowaniem dopiero się zacznie.
Składniki:
- cukier puder
- woda
- fiołki
Wykonanie:
- Cukier puder łączymy z wodą w stosunku 1:1. Gotujemy na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się i syrop lekko zgęstnieje.
- Gotowy syrop odkładamy by ostygł.
- Fiołki pozbawiamy łodyg i maczamy w syropie. Najlepiej wykorzystać do tego celu sitko. Wyłowione kwiaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem.
- Suszymy kwiaty w piekarniku nagrzanym do 50-60 st.
- Trzymamy w suchym pojemniczku.
- Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz