poniedziałek, 31 marca 2014

Kandyzowane fiołki

Pierwszy raz podjęłam się kandyzowania. Fiołki mogą stanowić piękną dekorację deserów, są aromatyczne i posiadają niezwykłą barwę. Warto spróbować. Myślę, że moja przygoda z kandyzowaniem dopiero się zacznie. 


Składniki:
  • cukier puder
  • woda
  • fiołki
Wykonanie:
  1. Cukier puder łączymy z wodą w stosunku 1:1. Gotujemy na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się i syrop lekko zgęstnieje. 
  2. Gotowy syrop odkładamy by ostygł.
  3. Fiołki pozbawiamy łodyg i maczamy w syropie. Najlepiej wykorzystać do tego celu sitko. Wyłowione kwiaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem.
  4. Suszymy kwiaty w piekarniku nagrzanym do 50-60 st. 
  5. Trzymamy w suchym pojemniczku. 
  6. Gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz