sobota, 15 marca 2014

Lniane krakersy

Już jakiś czas nie publikowałam. Chciałabym spędzać więcej czasu w kuchni, ale niestety aktualnie jest to niemożliwe. 
Dziś podzielę się przepisem na krakersy. Nie myślałam nigdy o tym by spróbować tego typu wypieku, ale trafiłam na ciekawy przepis i zaryzykowałam. Ciasto jest łatwe do przyrządzenia, zawiera zdrowe dodatki, więc chyba lepiej się pokusić o przyrządzenie tego typu przekąski samodzielnie niż sięgać po te sklepowe.
Domownikom bardzo posmakowały, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu. 


Składki:
  • 0,5 szklanki nasion lnu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 0,5 szklanki mleka (najlepiej 1,5%)
  • 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.
  2. Mielimy połowę ziaren lnu np. w blenderze lub w moździerzu.
  3. Mieszamy w misce zmielony len, dodajemy całe ziarna, mąkę, proszek do pieczenia, sól i masło. 
  4. Dodajemy pokrojoną natkę i cebulę, mieszamy i dolewamy mleko. Ugniatamy ciasto.
  5. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy krakersy. Kształt zależy od Waszych indywidualnych upodobań. 
  6. Wykrojone ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
    i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można jeszcze oprószyć solą
    i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, po czym możemy poobracać krakersy
    i jeszcze nasmarować je jajkiem, piec przez kolejne 5-10 min w zależności od tego jak bardzo chcemy je "opalić". 
  8. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz