Już jakiś czas nie publikowałam. Chciałabym spędzać więcej czasu w kuchni, ale niestety aktualnie jest to niemożliwe.
Dziś podzielę się przepisem na krakersy. Nie myślałam nigdy o tym by spróbować tego typu wypieku, ale trafiłam na ciekawy przepis i zaryzykowałam. Ciasto jest łatwe do przyrządzenia, zawiera zdrowe dodatki, więc chyba lepiej się pokusić o przyrządzenie tego typu przekąski samodzielnie niż sięgać po te sklepowe.
Domownikom bardzo posmakowały, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu.
Składki:
- 0,5 szklanki nasion lnu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 0,5 szklanki mleka (najlepiej 1,5%)
- 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 170 st.
- Mielimy połowę ziaren lnu np. w blenderze lub w moździerzu.
- Mieszamy w misce zmielony len, dodajemy całe ziarna, mąkę, proszek do pieczenia, sól i masło.
- Dodajemy pokrojoną natkę i cebulę, mieszamy i dolewamy mleko. Ugniatamy ciasto.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy krakersy. Kształt zależy od Waszych indywidualnych upodobań.
- Wykrojone ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można jeszcze oprószyć solą
i świeżo mielonym pieprzem. - Wstawiamy do piekarnika na 20 min, po czym możemy poobracać krakersy
i jeszcze nasmarować je jajkiem, piec przez kolejne 5-10 min w zależności od tego jak bardzo chcemy je "opalić". - Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz