czwartek, 27 marca 2014

Ciasto cytrynowe z migdałami

Proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, czego chcieć więcej? 
Mam jakąś szczególną słabość do biszkoptów, babek i podobnych ciast. Lubię oczywiście wypieki przekładane kremami, ale jednak prostota do mnie bardziej przemawia. Dlatego chcę się z Wami podzielić przepisem na ciasto o mocnym cytrynowym aromacie, które jest odpowiednio wilgotne i lekkie. W sam raz do kawy. 



Składniki (na 2 małe tortownice ok.20cm średnicy lub na małą blachę):
  • 225 g miałkiego cukru
  • 225 g mąki
  • 225 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • garść migdałów w płatkach lub słupkach
  • *ewentualnie na wierzch: 75 g grubego cukru
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Tortownice lub blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na dno migdały. 
  2. Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i ciągle ubijamy, a następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, kontynuujemy ubijanie. 
  3. Do masy wsypujemy mąkę, po czym łączymy mieszając już łyżką. 
  4. Masę przelewamy do dwóch tortownic lub blachy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 min. (Pod koniec pieczenia można wbić patyczek, jeśli jest suchy, ciasto gotowe).
  5. Wyciągamy ciasto, czekamy 5-10 min i obracamy spodem do góry. 
  6. * Opcjonalnie, mieszamy 75 g grubego cukru z sokiem z jednej cytryny i polewamy wierzch ciasta.
  7. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz