Proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, czego chcieć więcej?
Mam jakąś szczególną słabość do biszkoptów, babek i podobnych ciast. Lubię oczywiście wypieki przekładane kremami, ale jednak prostota do mnie bardziej przemawia. Dlatego chcę się z Wami podzielić przepisem na ciasto o mocnym cytrynowym aromacie, które jest odpowiednio wilgotne i lekkie. W sam raz do kawy.
Składniki (na 2 małe tortownice ok.20cm średnicy lub na małą blachę):
- 225 g miałkiego cukru
- 225 g mąki
- 225 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 4 jajka
- garść migdałów w płatkach lub słupkach
- *ewentualnie na wierzch: 75 g grubego cukru
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Tortownice lub blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na dno migdały.
- Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i ciągle ubijamy, a następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, kontynuujemy ubijanie.
- Do masy wsypujemy mąkę, po czym łączymy mieszając już łyżką.
- Masę przelewamy do dwóch tortownic lub blachy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 min. (Pod koniec pieczenia można wbić patyczek, jeśli jest suchy, ciasto gotowe).
- Wyciągamy ciasto, czekamy 5-10 min i obracamy spodem do góry.
- * Opcjonalnie, mieszamy 75 g grubego cukru z sokiem z jednej cytryny i polewamy wierzch ciasta.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz