poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ekspresowa sałatka z soczewicy

Sałatka z soczewicy w tej wersji jest bardzo prosta do przyrządzenia. Poza tym jest bardzo pożywna, dlatego możemy spożywać ją samodzielnie lub jako dodatek. 



Składniki:

  • puszka brązowej soczewicy
  • 1 mała czerwona cebula (może być też inna ulubiona)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych lub 1 mały pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Soczewicę wysypujemy z puszki na sitko i płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy by ściekła.
  2. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w pióra, a pomidory kroimy w kostkę. Ucieramy lub przeciskamy przez praskę ząbek czosnku.
  3. Wszystkie powyższe składniki łączymy w misce i dodajemy do smaku oliwę oraz sól i pieprz. 
  4. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz