czwartek, 29 października 2015

Domowa maca (podpłomyki)

W ostatnich dniach pokusiłam się o zrobienie hummusu. Zastanawiałam się z czym go podać, a wtedy mnie oświeciło: maca! Postanowiłam przygotować ten rodzaj pieczywa, który był sporządzany już przez naszych przodków pod nazwą podpłomyki. Przygotowanie jest banalne i tanie. Większość z Was ma w szafce potrzebne do przyrządzenia składniki, więc po przeczytaniu tego postu proponuję udać się do kuchni. Macę możemy zrobić klasyczną lub wzbogaconą o mieszanki ziół, paprykę, czosnek itp. Smakuje bardzo dobrze sama oraz jedzona jako  dodatek do hummusu, gulaszu, czy w formie kanapki. W przyszłości zamierzam poeksperymentować z rodzajami mąk, a teraz podaję przepis podstawowy.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania
Wykonanie:
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (na tym etapie dodajemy też zioła) i wlewamy gorącą wodę. 
  2. Mieszamy składniki. W pierwszej fazie polecam wymieszać sylikonową łopatką lub łyżką, ponieważ łatwo się poparzyć. Następnie rękoma oprószonymi mąką ugniatamy ciasto (uwaga! nadal gorące), aż będzie elastyczne i mniej więcej jednorodne. Jeśli ciasto jest zbyt lepiące dosypujemy mąki, a jeśli zbyt suche, to dolewamy wody. 
  3. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ścierką i odkładamy na kilka minut. 
  4. Jeżeli ciasto już odpoczęło i jest letnie lub chłodne, to możemy zacząć wałkowanie. Z dużej kuli odrywamy mniejsze kawałki ciasta np. wielkości orzecha włoskiego. Formujemy kulkę, oprószamy mąką, spłaszczamy i rozwałkowujemy na ok. 3 mm. grubości. Placek nakłuwamy widelcem. Możemy jeszcze raz oprószyć mąką z dwóch stron. Analogicznie postępujemy z resztą ciasta. 
  5. Rozgrzewamy suchą patelnię. Kładziemy na niej placki. W ten sposób pieczemy macę, aż się zarumieni, wtedy przewracamy na drugą stronę i czekamy, aż się zarumieni. 
  6. Gotowe, smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz