wtorek, 27 października 2015

Jesienny gulasz z dynią


Witajcie po bardzo długiej przerwie. Uzasadnieniem jest zakończenie pewnego etapu w moim życiu oraz rozpoczęcie drugiego. Pierwszy wiąże się z ukończeniem studiów, tak już jestem dyplomowaną panią magister inżynier architekt krajobrazu. Natomiast drugim etapem jest wkroczenie na wspólną drogę małżeńską. Od października jestem młodą, szczęśliwą żoną. Teraz moim głównym "testerem" będzie mąż i to na jego opinii będę bazować. 
Dzisiejszy powrót pragnę z Wami uczcić przepisem na gulasz z dyni. Kończy się październik, słońca coraz mniej, a dni stają się chłodniejsze. W takich warunkach aż się prosi o jedzenie, które rozgrzeje nas od środka. Ucieszy nasze oczy soczystymi kolorami oraz przywoła letnie wspomnienia. Przeglądając jedno z ulubionych czasopism Kuchnia, natrafiłam na przepis na danie o takich cechach. Widząc w składzie pieczone pomidory wiedziałam, że będzie to coś smacznego. Nie myliłam się. Potrawa niby zwyczajna, a jednak wyjątkowa. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jej przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale to tylko pozory. Zachęcam do wypróbowania. 



Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1/2 papryczki chilli 
  • 3 ząbki czosnku
  • 20-30 dkg karkówki wieprzowej
  • 10 małych pomidorów
  • 1 cebula
  • 0,5 kg dyni
  • 2 większe liście jarmużu
    (można zastąpić kapustą włoską lub mangoldem)
  • oliwa z oliwek
  • sól
Wykonanie:
  1. Pomidory przekrawamy na połówki (w poprzek)
    i rozkładamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do wypieków. Pomiędzy pomidory dajemy obrane ząbki czosnku. Całość posypujemy solą oraz skrapiamy oliwą. Tak przygotowane pomidory wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę. Pieczemy (najlepiej przy funkcji grill) przez 4-6 min w 180 st. Po tym czasie skórka pomidorów powinna pękać. Następnie obracamy pomidory
    i powtarzamy pieczenie. Upieczone wyciągamy
    z piekarnika i odstawiamy na bok by ostygły. 
  2. Karkówkę kroimy w kostkę, a cebulę w pióra. Rozgrzewamy 2 łyżki na patelni lub w rondlu, po czym wrzucamy na rozgrzany tłuszcz mięso
    i cebulę. Smażymy by mięso było równomiernie opieczone. 
  3. W tym czasie pomidory powinny lekko ostygnąć, na tyle by zdjąć z nich skórkę. Połowę pomidorów i ząbki czosnku miksujemy na gładko (a raczej płynnie). Dodajemy połówkę papryczki chilli pozbawionej nasion, znów miksujemy. Resztę pomidorów kroimy w grubą kostkę. 
  4. Jeśli karkówka już się usmażyła, to dodajemy pomidory w dwóch postaciach. Następnie dorzucamy drobno posiekany jarmuż (część można zostawić do dekoracji).
    Gotujemy około 2 minuty, mieszamy i ściągamy z ognia. 
  5. Dynię obieramy, kroimy w kawałki 2-3 cm. Tak przygotowaną dynię wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Na dynię wlewamy mięso w sosie pomidorowym, zamykamy naczynie. 
  6. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 st. Po tym czasie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 st i pieczemy jeszcze ok 15 min by zarumienić mięso.
    Podajemy z ulubionym pieczywem.
  7. Gotowe, smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz