sobota, 17 stycznia 2015

Tapenada

Pierwszy raz w życiu spróbowałam tapenady miesiąc temu i od razu ją pokochałam. Ten niesamowity smak czarnych oliwek - uwielbiam oliwki. Miałam okazję zapoznać się z tą pastą w połączeniu z mozzarellą, obydwa składniki były zamknięte w chrupiącej grzance. Oczywiście stwierdziłam, że tapenada na stałe zagości w moim menu. 
A co do samej pasty, pochodzi z Prowansji. Może być wzbogacana o różne składniki lub przyrządzana z oliwek zielonych. Polecam wszystkim szczególnie do grzanek, chrupkiego pieczywa i makaronów. 



Składniki:

  • 1 słoik czarnych oliwek (ok 200 g po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • (1 łyżka posiekanej natki pietruszki)
  • (2 fileciki anchois) 
Wykonanie:
  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 
  2. Oliwki, kapary, czosnek (natkę i anchois) wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
  3. Do masy dodajemy ocet, oliwę i miksujemy. 
  4. Gotowe, smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz