Pierwszy raz w życiu spróbowałam tapenady miesiąc temu i od razu ją pokochałam. Ten niesamowity smak czarnych oliwek - uwielbiam oliwki. Miałam okazję zapoznać się z tą pastą w połączeniu z mozzarellą, obydwa składniki były zamknięte w chrupiącej grzance. Oczywiście stwierdziłam, że tapenada na stałe zagości w moim menu.
A co do samej pasty, pochodzi z Prowansji. Może być wzbogacana o różne składniki lub przyrządzana z oliwek zielonych. Polecam wszystkim szczególnie do grzanek, chrupkiego pieczywa i makaronów.
Składniki:
- 1 słoik czarnych oliwek (ok 200 g po odsączeniu)
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- (1 łyżka posiekanej natki pietruszki)
- (2 fileciki anchois)
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Oliwki, kapary, czosnek (natkę i anchois) wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
- Do masy dodajemy ocet, oliwę i miksujemy.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz