W ten pochmurny dzień, aż się prosi o jakiś podnoszący na duchu posiłek. Postawiłam dziś na warzywa z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię tak przyrządzone warzywa, a szczególnie w sezonie letnim. Latem podczas grillowania przyrządzam właśnie warzywa - oczywiście mięso też.
Bukiet warzyw komponujemy w dowolny sposób. Ja wybrałam żółtą paprykę przywołującą słońce, cukinię oraz czerwoną cebulę. Dodatkowo upiekłam pierś z kurczaka przyprawioną dość pikantnie, a także ugotowałam wieloziarniste penne.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Warzywa myjemy i pozbywamy się niepotrzebnych części. Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paski, a cebulę w pióra. Całość umieszczamy w misce.
- Oliwę łączymy z octem balsamicznym, cukrem i szczyptą soli. Sos wlewamy do warzyw i mieszamy tak, aby całe pokryły się nim.
- Pierś kroimy w plastry i przyprawiamy jak lubimy. np. smarujemy odrobiną oleju i nacieramy papryką oraz curry.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy mięso i warzywa. Warzywa powinny być równomiernie rozłożone. Całość oprószamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
- Pieczemy przez 25-35 min w 180-200st. Wszystko zależy od naszych piekarników i tego jak bardzo spieczone lubimy warzywa oraz jak grubo je pokroiliśmy, im grubsze, tym dłuższy czas pieczenia.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz