poniedziałek, 17 marca 2014

Pieczone warzywa

W ten pochmurny dzień, aż się prosi o jakiś podnoszący na duchu posiłek. Postawiłam dziś na warzywa z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię tak przyrządzone warzywa, a szczególnie w sezonie letnim. Latem podczas grillowania przyrządzam właśnie warzywa - oczywiście mięso też. 
Bukiet warzyw komponujemy w dowolny sposób. Ja wybrałam żółtą paprykę przywołującą słońce, cukinię oraz czerwoną cebulę. Dodatkowo upiekłam pierś z kurczaka przyprawioną dość pikantnie, a także ugotowałam wieloziarniste penne. 


Składniki (dla 2 osób):
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Warzywa myjemy i pozbywamy się niepotrzebnych części. Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paski, a cebulę w pióra. Całość umieszczamy w misce.
  2. Oliwę łączymy z octem balsamicznym, cukrem i szczyptą soli. Sos wlewamy do warzyw i  mieszamy tak, aby całe pokryły się nim.
  3. Pierś kroimy w plastry i przyprawiamy jak lubimy. np. smarujemy odrobiną oleju i nacieramy papryką oraz curry. 
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy mięso i warzywa. Warzywa powinny być równomiernie rozłożone. Całość oprószamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  5. Pieczemy przez 25-35 min w 180-200st. Wszystko zależy od naszych piekarników i tego jak bardzo spieczone lubimy warzywa oraz jak grubo je pokroiliśmy, im grubsze, tym dłuższy czas pieczenia.
  6. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz