niedziela, 23 marca 2014

Szybka truskawkowo-bananowa sałatka

Piękna pogoda chwilowo nas opuściła, więc trzeba w jakiś sposób przywołać słońce, choćby smakiem. Dlatego wykorzystałam zalegające w lodówce truskawki. Ich pierwotne przeznaczenie było inne, ale niestety nie wyszło. Sałatka jest łatwa w przyrządzeniu oraz z prostych składników. Podstawą są truskawki i banany. Razem tworzą dobry duet. 


Składniki (dla jednej osoby):
  • 5 truskawek (dużych)
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
  • 1 kostka czekolady (gorzkiej lub mlecznej wg. uznania)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Truskawki oczyszczamy i kroimy, banana również. 
  2. Owoce polewamy sokiem cytrusowym i posypujemy startą czekoladą oraz rozdrobnioną miętą. 
  3. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz